Marco den Toom stopt als organist Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee

marco den toom orgel nieuwe kerk katwijk aan zee

Marco den Toom stopt eind dit jaar als organist van de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee. Dat heeft de organist uit Nijkerkerveen vandaag op Facebook bekend gemaakt.

Text Example

advertentieSinds 1 januari 2017 is Den Toom organist van de Nieuwe Kerk van de Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee. Samen met zijn collega Sjaak van Duijn begeleidt hij daar de zondagse erediensten. Bij zijn aantreden werd hem ook gevraagd als muzikaal ambassadeur van het Van den Heuvel-orgel op te treden.

Den Toom op Facebook: ‘Ik heb echter gemerkt dat de bestuursstructuur van Hervormd Katwijk niet past bij mijn persoonlijkheid. Mijn creatieve, maar zeer zeker ook emotionele geest gedijt hier simpelweg niet zoals ik dat zou willen.’

‘In geestelijke zin zou juist het kerkorganistschap het meest zegenrijk, maar ook het meest zegenend moeten zijn in het muzikale bestaan. Om dit ten volle te kunnen ervaren of te proeven is me hier niet gelukt. Dat is spijtig. En dat terwijl ik dit elders, ook tijdens de concerten of zangavonden, wél continu beleef.’ In de diensten in Katwijk zegt hij niet tot de essentie van zijn taak te kunnen komen: ‘het op hartsniveau muzikaal te verbinden met de gemeente ter plaatse’, waardoor hij besloot te stoppen.

Den Toom over zijn besluit: ‘het lucht op, en dat maakt het goed zo.’ In december speelt hij zijn laatste dienst in Katwijk.

Lees ook
Marco den Toom organist Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee