Marcuspassie Addie de Jong in druk verschenen

Onlangs is de Marcuspassie van Addie de Jong in druk verschenen. Het magnum opus van de in 1997 overleden Rotterdamse organist, dirigent en componist wordt op zaterdag 12 april in de Oude Kerk te Charlois voorafgaand aan een passieuitvoering gepresenteerd.

Text Example

advertentie 

De Marcuspassie vormt één van de hoogtepunten in het compositie-oeuvre van Addie de Jong (1941-1997). Het is een werk dat zo groots van opzet is dat het vergelijkbaar is met de grote Passionen van voorlopers van Johann Sebastian Bach. Evenals deze werken bevat de Marcuspassie inleidende orkeststukken, koren, koralen en recitatieven.

 

Vrouw als evangelist

Er zijn ook verschillen. Addie de Jong heeft gekozen voor een vrouw als evangelist. En wordt bij Bach de Christus altijd begeleid door strijkers en de evangelist alleen door continuo, zo niet bij De Jong. Bij hem wordt Christus begeleid door het orgel en wordt de evangelist (sopraan dus) juist door de strijkers begeleid. De kleine partijen, zoals Petrus, Judas en de Hogepriester, worden begeleid door de blazers.

 

Uitgave

Stichting Marcuspassie onder voorzitterschap van Dr. At Polhuis nam het initiatief voor de gedrukte uitgave van de passie. De organist en dirigent van de Open Hofkerk te Pendrecht, Jan van Dijk, die deze Passie meermaals heeft uitgevoerd, verzorgde het redactionele werk. De uitgave verscheen bij muziekuitgeverij Proza Musica, waar de partituur, de losse partijen én een cd-opname verkrijgbaar zijn.

 

Rotterdam

Zaterdag 12 april wordt de Marcuspassie uitgevoerd door Christelijke Oratoriumvereniging Sursum Corda en het Dordts Kamerorkest onder leiding van Johann Sonneveld met medewerking van diverse solisten en organist Bert den Hertog. Voorafgaand aan de uitvoering wordt de uitgave officieel overhandigd aan de stad Rotterdam en in ontvangst genomen door de wethouder cultuur, mevrouw Antoinette Laan.

 

Kaarten

Het uitvoering in de Oude Kerk van Charlois begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en kunnen worden gereserveerd via marcuspassie@gmail.com of telefonisch via 0180-616452.