Margreeth Chr. de Jong – Koraalbewerkingen in romantische stijl IV

margreeth chr de jong koraalbewerkingen

In 2014 begon Margreeth Chr. de Jong aan een serie koraalgebonden werken in een romantische stijl. Inmiddels is deel IV uit: Sonate III over Psalm 121.

Text Example

advertentieDe reeks verscheen naast de meer van uit de barokke retorica geschreven serie ‘Andächtige Musique’. De eerste drie delen nog bij uitgeverij Den Hertog, dit vierde deel werd in goed overleg onder De Jongs eigen label AlmaRes uitgebracht.

De titel van de serie is ‘Wie groß ist des Allmächt’gen Güte!’, ontleend aan een koraal dat door de jonge Mendelssohn werd gebruikt in een orgelcompositie. Het was ook Mendelssohn die met zijn nieuwe orgelrepertoire het instrument in zijn tijd weer in brede belangstelling plaatste.

Niet verwonderlijk dat ook deze Sonate III over Psalm 121, Opus 117 in zekere zin schatplichtig is aan het werk en de uitvoeringsprincipes van Mendelssohn. Zoals altijd in haar koraalgebonden werken laat Margreeth Chr. de Jong zich ook hier leiden door de tekst van het koraal. In deze vierdelige compositie zijn dat de woorden uit de vier verzen uit de Statenberijming van 1773.

Margaretha Christina de Jong

Koraalbewerkingen voor orgel in romantische stijl IV

Sonate III over Psalm 121, opus 117 (Andante – Larghetto – Divoto e espressivo – Resoluto)

Edita AlmaRes – z.nr., 2020, 23 p., € 19,00 | margreethdejong.nl