Margreeth Chr. de Jong presenteert nieuwe cd

Text Example

advertentieOrganiste en componiste Margreeth Chr. de Jong presenteert dinsdag 22 augustus (20.00 uur) haar nieuwe cd ‘All-Round Organ Sound’. Ze doet dat voorafgaand aan het concert op het gerestaureerde Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk in Middelburg, waar zij vaste organist is.

Ook word deel IV uit de reeks bladmuziek van Margreeth Chr. de Jong, ‘Andächtige Musique’, uitgegeven bij Den Hertog in Houten, gepresenteerd. Deze bundel opgedragen aan Wim van Beek (Groningen) zal tijdens het concert aan hem worden overhandigd.

Op de nieuwe cd staat vier eeuwen orgelmuziek, met composities van Mendelssohn, Franck en de (vroegere) organisten van de Nieuwe kerk Pieter Bustijn, Albert van Os, en De Jong zelf.

Willem van Leeuwen bouwde het orgel van de Nieuwe kerk in 1954 in een 17e-eeuwse kas van Duyschot. Orgelmaker Flentrop voerde vorig jaar een grote onderhoudsbeurt uit. Daarbij is het orgel schoongemaakt en zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de windladen, de balg van het rugwerk en het bedieningsmechanisme van de luiken. Vulstemmen werden opgeschoven en de tongwerken werden aangepast en opnieuw herintoneerd. Van het overige rest pijpwerk werd de intonatie nagelopen. De aantrekpunten van de ventielen zijn verplaatst en de mechanieken opnieuw afgeregeld. Albert Clement was adviseur bij de grote schoonmaak.

Margreeth Chr. de Jong (1961) behaalde in 1986 aan het Rotterdams Conservatorium de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Zij vervolgde haar studie bij Guy Bovet in Zwitserland en bij Jean Langlais en Marie Louise Jaquet Langlais aan de Schola Cantorum in Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité met de hoogste waardering behaalde. In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale orgelconcoursen. In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique ‘Arts – Sciences – Lettres’ in Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. Sinds januari 2005 doceert zij hoofdvak orgel binnen het kader van de universitaire Bachelor-opleiding aan de Roosevelt Academy in Middelburg.

© 2006 www.orgelnieuws.nl