Margreeth Chr. de Jong – Psalmbewerkingen voor orgel I

margreeth chr de jong psalmbewerkingen 1-10

Na de serie ‘Andächtige Musique’ met psalm- en gezangbewerkingen en een serie zeer korte psalmvoorspelen is de Middelburgse organiste Margreeth Chr. de Jong gestart met een nieuwe reeks Psalmbewerkingen voor orgel. In het eerste van vijftien beoogde delen worden de psalmen 1 tot en met 10 behandeld.

Text Example

advertentieWaar De Jong in ‘Andächtige Musique’ zowel liturgisch gebruik als concertgebruik voor ogen had, zijn deze psalmbewerkingen vooral bedoeld voor de eredienst van psalmzingende gemeenten. Dat vertaalt zich niet alleen in lengte – de voorspelen beslaan één tot hooguit drie pagina’s – maar ook in moeilijkheidsgraad. De voorspelen stellen geen al te grote eisen aan de technische bekwaamheid van de organist, hoewel de componiste het soms niet nalaat om de speler een beetje uit de dagen, zoals in het trio over Psalm 8.

Margreeth de Jong wil veel organisten een plezier doen met deze praktische serie. Van elk van de tien psalmen zijn twee voorspelen opgenomen: één manualiter, één pedaliter. Voor de laatste groep voorspelen is veelal een tweeklaviers orgel nodig. Waar de psalmbewerkingen in de serie ‘Andächtige Musique’ geheel waren gestoeld op barokke principes, is voor deze serie gekozen voor uiteenlopende stijlen, van barok tot vroeg modern.

De complete reeks psalmbewerking zal vijftien delen van tien psalmen omvatten, met twee voorspelen per psalm. Voor een zetting van de psalm is de organist aangewezen op zijn of haar eigen harmonisatievaardigheid of andere psalmboeken. De bundels verschijnen onder redactie van Albert Clement in eigen beheer bij uitgeverij Edita Almares.

 

GELUIDSVOORBEELDEN

NOTENVOORBEELDEN (pdf)

 


Margaretha Christina de Jong

Psalmbewerkingen voor orgel I

Psalmen 1-10, opus 86

Uitgave: Edita Almares, Middelburg
Nummer: 
Pagina’s: 36, geniet
Prijs: € 19,00 (inclusief € 4 verzend- en verpakkingskosten)
Bestellen:
margreethdejong.nl