Mark Rutte stemt eerste pijp van Pierre Palla Concertorgel

Minister-president Mark Rutte stemt een Saxophone-pijp | © 2019 fotografie Jan Buteijn; locatie: Muziekcentrum van de Omroep

Tijdens een bezoek aan het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum kreeg minister-president Mark Rutte op 14 februari 2019 ook een rondleiding door het in opbouw zijnde Pierre Palla Concertorgel in Studio 1. Rutte bracht daarbij de eerste pijp van een tongwerk op stemming.

Text Example

advertentieBij het rijksmonumentale orgel werd hij ontvangen door vertegenwoordigers van de Stichting Pierre Palla Concertorgel en van Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen, die de restauratie en herplaatsing van voorheen het AVRO Concertorgel uit 1936 verzorgt.

In de solokamer van het orgel kreeg Rutte van orgelmaker Rochus van Rumpt een uitleg over het pijpwerk en de werking van een tongwerkpijp. Vervolgens heeft de premier de eerste pijp van het registers Saxophone gestemd. Als aandenken daaraan heeft hij zijn handtekening op de windlade van het register geplaatst.

Rochus van Rumpt van Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen uit Den Bosch legt Mark Rutte uit hoe een tongwerkpijp in elkaar zit en hoe de tong wordt gestemd| © 2019 fotografie Jan Buteijn; locatie: Muziekcentrum van de Omroep

‘De minister-president kon zich het theaterorgel van Palla met de daarin aanwezige andere muziekinstrumenten nog goed herinneren van uitzendingen op radio en tv. Hij was zeer geïnteresseerd in het orgel en vond het heel interessant om kennis te maken met het vak van orgelmaker’, volgens de bestuursleden van de orgelstichting.

De minister-president zette vervolgens zijn handtekening op de windlade van de Saxophone-rank met de tekst: Eerste tong gestemd 14/02/2019 | © 2019 fotografie Jan Buteijn; locatie: Muziekcentrum van de Omroep

Pels ~& Van Leeuwen gaat de komende tijd verder met de intonatie van het pijpwerk en de klinkende orgelonderdelen als xylophone, marimba. Naar verwachting zal het orgel na de zomer in gebruik genomen kunnen worden.

 

Lees ook
Subsidie 2,5 ton voor Pierre Palla-orgel Muziekcentrum Omroep