Martien de Vos wint SGO-orgelconcours 2017

Van links naar rechts Adolph Rots (hij reikte de prijzen uit) Tobias Groeneveld (2e prijs) Jaap de Kok (3e prijs) en Martien de Vos (1e prijs) © 2017 foto Roelof Kooiker

De 30e editie van het Orgelconcours van Stichting Groningen Orgelland in Appingedam is zaterdag 14 oktober gewonnen door Martien de Vos. De tweede prijs ging naar Tobias Groeneveld, Jaap de Kok won de derde prijs. De Vos won ook de publieksprijs.

Text Example

advertentieHet concours voor organisten zonder afgeronde conservatoriumopleiding werd gehouden op het onlangs gerestaureerde De Mare/Hinsz-orgel in de Nicolaikerk te Appingedam. Er waren dit jaar 18 deelnemers die in de voorronde elk een programma van maximaal tien minuten speelden. De jury bestond uit Jan Hage, Vincent Hensen en Theo Jellema. Zij bepaalden welk drietal aan het einde van de middag de finale mocht spelen.

Winnaar Martien de Vos uit Ooltgensplaat speelde Buxtehudes Praeludium in a BuxWV 153 en Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter BWV 650 van Johann Sebastian Bach. Tobias Groeneveld uit Ureterp behaalde de tweede prijs met zijn vertolking van Preludium g-moll van Franz Tunder, Fantasia d-moll van Heinrich Scheidemann en In Dir ist Freude BWV 615 van Johann Sebastian Bach. Derdeprijswinnaar Jaap de Kok uit Groningen speelde Preludium in d van Buxtehude.

De winnaars kregen hun prijs uitgereikt door Adolph Rots, oud-bestuurslid van Stichting Groningen Orgelland.

De jury bestond uit (v.l.n.r.) Jan Hage, Theo Jellema en Vincent Hensen | © beeld Hilda Rodenboog

© 2017 beeld SGO