Masterclasses, lezingen en concerten tijdens William Byrd-weekend in Middelburg

Op 13 en 14 oktober 2023 wordt in de Sint-Augustinuskerk te Middelburg een weekend georganiseerd naar aanleiding van het 400e sterfjaar van William Byrd. Zijn uitgebreide oeuvre voor orgel en klavecimbel staat daarin centraal in masterclasses, lezingen en concerten.

Text Example

advertentieWilliam Byrd (ca. 1540-1623) – generatiegenoot van Monteverdi, Sweelinck, Frescobaldi en Correa de Arauxo – wordt beschouwd als een van de grootste Engelse (Renaissance-)componisten. Hij schreef vele koorwerken en zo’n 120 werken voor klavierinstrumenten. 

Tijdens het Middelburgse Byrd-weekend worden lezingen en presentaties gegeven over onder andere My Ladye Nevells Booke, een belangrijke bron met muziek van Byrd en één van de mooist gedecoreerde manuscripten uit de zestiende eeuw.

Masterclasses en concerten

De klavecinist, organist en specialist in oude muziek, Léon Berben, verzorgt openbare masterclasses op het Duyschot/Müller-orgel en het klavecimbel. Er staan twee klavecimbels opgesteld: een Vlaams klavecimbel naar Ruckers van Gerhard Boogaard (2012) en een Italiaans klavecimbel naar Giusti van Cornelis Bom (2002). Ook is er een muselaar (virginaal) van Jared Clous (2022) aanwezig. Jonge klavecimbelbouwers uit Gent zullen hun werk presenteren.

Tijdens het Byrd-weekend vinden drie orgel- en klavecimbelconcerten plaats: op vrijdagavond door Léon Berben, op zaterdagmiddag door André Poortvliet en op zaterdagavond is er een presentatieconcert door de deelnemers van de masterclass en Léon Berben.

Deelname en kaarten

Deelname aan de masterclass is alleen nog mogelijk als toehoorder. De kosten bedragen € 25 per persoon voor beide dagen. Concertkaarten kosten € 15 per persoon per concert. Een passepartout voor het hele weekend (concerten en masterclasses) kost € 50.

Meer informatie is te vinden op derijckereorgel.nl. Kaarten zijn te reserveren via ticketkantoor.nl.

Stichting De Rijckere-orgel 1776

Het Byrd-weekend wordt georganiseerd door Stichting De Rijckere-orgel 1776 die zich beijvert voor de overplaatsing van het De Rijckere-orgel uit 1776 van de Protestantse Kerk in het Limburgse Beek naar de oud-katholieke Sint-Augustinuskerk (voormalige Lutherse Kerk) in Middelburg.