Matteo Imbruno ontvangt Frans Banninck Cocqpenning bij jubileum in Oude Kerk Amsterdam

Organist Matteo Imbruno en wethouder Touria Meliani | © foto Maarten Nauw

Matteo Imbruno heeft zaterdagavond 7 mei de Frans Bannick Cocqpenning van de stad Amsterdam ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt in de Oude Kerk waar hij ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als titulair-organist een concert gaf.

Text Example

advertentieImbruno ontving de penning uit handen van wethouder kunst & cultuur van de gemeente Amsterdam Touria Meliani. ‘U draagt al 25 jaar de geest van Sweelinck en zijn muziek hier in de Oude Kerk, maar vooral ook ver daarbuiten’. aldus wethouder Meliani. ‘Hij is als organist van de Oude Kerk al 25 jaar ambassadeur voor de stad Amsterdam’.

Matteo Imbruno (1964) studeerde orgel in Bologna (Liuwe Tamminga), Rotterdam (Bernard Winsemius) en Lübeck (Martin Haselböck). Hij werd in 1997 benoemd tot organist-titulair van de Oude Kerk in Amsterdam, dezelfde functie die Sweelinck in de zeventiende eeuw bekleedde. 

Sinds zijn aantreden heeft Imbruno was hij namens de Oude Kerk gastheer voor vele mensen uit de nabijheid van de Oude Kerk, orgelstudenten, orgelbelangstellenden, maar ook internationale organisten en andere muzikale gasten. Ook is hij artistiek leider van het Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck in de Oude Kerk.

Matteo Imbruno heeft zich blijvend sterk gemaakt voor onderhoud van de orgels van de Oude Kerk, in het bijzonder voor de restauratie van 2015-2019 van het Vater/Müller-orgel (1724/1742); een restauratieproces dat een aanloop van vele decennia kende.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op cultureel, maatschappelijk of economisch gebied; voor Amsterdam, maar met minstens landelijke uitstraling. De penning werd eerder uitgereikt aan onder anderen Jan Cremer, Liesbeth List en Jeroen Krabbé, Herman van Veen en Jan Wijn.