MATTHIJS XIII

Text Example

advertentieMuziek en wijn – Een mooie, lekkere fles wijn! Okay, ik ben geen vinoloog. Maar net zoals je geen musicoloog hoeft te zijn om van muziek te houden, hoef je ook geen vinoloog te zijn om een lekkere fles wijn te kunnen waarderen.

Wijn wordt gecombineerd met allerlei spijzen. Met kaas. Zelfs met chocolade. Maar waarom niet met muziek? De smaak van een bepaalde wijn is een prima begeleiding bij muziek met een bepaalde lading of boodschap. Bovendien waren sommige klassieke componisten zelf liefhebbers van (goede) wijn.

Maar ja, hoe ga je nu beoordelen welke wijn past bij welke muziek. De wijnhandelaar ziet je aankomen: ‘Meneer, ik ben op zoek naar een wijn die past bij Bachs fameuze Passacaglia. En dan zoek ik ook nog iets passends voor Viernes verstilde Berceuse’. Ik denk dat hij u glazig zal aankijken.

Dus ik ben eens gaan zoeken. Zijn er meer mensen die denken dat wijn en muziek samen gaan? Jazeker! Op de website www.hitnerwine.com wordt een aantal interessante suggesties gedaan. Laat ik er eens aantal doornemen:

Toccata en Fuga in d-Moll (BWV 565). Dit werk is krachtig, groots van omvang, stevige akkoorden (zoals het verminderd septiemakkoord in de opening van de Toccata), snelle passages. Een werk dat een wijn van grote omvang vraagt, en volgens de website wellicht ook een beetje een sobere wijn (per slot van rekening staat het werk in een mineur toonsoort). Aanbeveling: een op leeftijd zijnde Graves (Bordeaux) of een zeer oude Port.

Symphonie nr. 4 ‘Italiaanse’, Mendelssohn. Logischerwijs het beste te combineren met een Italiaanse wijn. Deze twee suggesties worden gedaan: Chianti Classico of een Valpolicella (Ripasso).

Schilderijententoonstelling, Moussorgsky. Een werk dat volop ruimte geeft voor fantasie en verbeelding. Advies: een willekeurige wijn uit Nieuw-Zeeland. Volgens de website Hitnerwine één van de meeste fantastische plaatsen ter wereld.

Het mag duidelijk zijn dat wijnkeuze subjectief is. Het bovenstaande is wat mij betreft dan ook een suggestie.

Geen zin in uitgebreide selectie van een wijn voordat u een cd in de speler stopt? Houd het dan eenvoudig. Bij Bachs Passacaglia pakt u een stevige Merlot. Als begeleiding bij Phantasie über den Choral Ein feste Burg is unser Gott van Reger is een Australische Shiraz geen gek idee (diep rood, vol van smaak, krachtig). En bij Vierne’s Berceuse pakt u een Saint-Amour. [MATTHIJS]

Matthijs Visscher heeft een grote hobby: klassieke muziek. Begon jong met het bespelen van het orgel en had plannen om van orgelspelen zijn werk te maken. Hoewel muziek voor hem bijna een eerste levensbehoefte is, heeft hij uiteindelijk gekozen voor het bedrijfsleven. Op Orgelnieuws.nl deelt hij regelmatig zijn gedachten over (orgel)muziek en het bijbehorende wereldje.

 

Wilt u reageren? Graag!

info@orgelnieuws.nl

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.orgelnieuws.nl