Mauricio Kagel overleden

Text Example

advertentieDe in Argentinië geboren componist Mauricio Kagel is op 18 september in Keulen overleden. Zijn uitgever, C.F. Peters, maakte dat donderdag bekend. Kagel overleed op 76-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

Mauricio Kagel werd op 24 december 1931 geboren in Buenos Aires. Hij kwam uit een joodse familie van Duits-Russische afkomst. De autodidactische componist leerde zichzelf het bespelen van piano, orgel en cello. Kagel studeerde literatuur en filosofie aan de universiteit van Buenos Aires. Op achttienjarige leeftijd werd hij adviseur van het avantgardegezelschap Agrupacion Nueva Musica.

In 1955 kwam hij in de directie van het Teatro Colon in de Argentijnse hoofdstad. Twee jaar later zou hij met een studiebeurs vertrekken naar Duitsland waar hij zich uiteindelijk ook vestigde en ging werken aan kamermuziek en elektronische muziek. Met zijn werk ‘Sur Scène’ (1960) vestigde hij een genre van ‘instrumentaal theater’ waaruit een groot deel van zijn oeuvre bestaat.

Kagel schreef ook orgelwerken waarvan ‘Rrrrrr… 8 Stücke für Orgel’ een van de bekendste is. Kenmerkend voor zijn humoristische benadering van kunst is de ‘Phantasie für Orgel mit obligati’ waarin een doorspoelend toilet deel uitmaakt van het instrumentarium.

© 2008 www.orgelnieuws.nl