Méér dan Schnitger …

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 oktober vindt in de stad Groningen weer het jaarlijkse Schnitgerfestival plaats, met tal van activiteiten op orgelgebied. Een van de activiteiten betreft een Tour des Orgues. Onder het motto Méér dan Schnitger worden op zaterdag 18 oktober onder leiding van Eeuwe Zijlstra een drietal bijzondere niet-Schnitger-orgels in de provincie Groningen bezocht.

Text Example

advertentie 

Krewerd

Het eerste bezochte orgel staat in Krewerd. Het orgel in de Mariakerk is het oudste van de provincie Groningen en het op een na oudste nog bespeelbare pijporgel van Nederland (na het koororgel in de Sint-Laurenskerk van Alkmaar). Het werd in 1531 geplaatst door een onbekende orgelbouwer, waarschijnlijk afkomstig uit de regio. Het orgel heeft prachtig beschilderde luiken. De eenvoudige inrichting van het romaanse kerkje en vooral de immense stilte van de weidse omgeving geven het geheel een aparte sfeer. De klank van het orgel is door de eeuwen heen niet veranderd en is van een zeldzame ruige schoonheid.

 

Appingedam

Na Krewerd staat Appingedam op het programma, om precies te zijn het Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk, daterend uit 1744. Hinsz bouwde dit orgel met gebruikmaking van veel pijpwerk uit het orgel dat voor die tijd in de kerk stond, niet alleen om de kosten te besparen, maar ook om te laten zien dat hij waardering had voor de vorige orgelbouwer. Zodoende bevat het Damster orgel een aantal ‘on-Hinsz-achtige’ elementen. Het grote aantal hergebruikte pijpen maakt het orgel bovendien geschikt voor zowel 17e- als 18e-eeuwse muziek.

 

Zeerijp

De tocht voert verder naar Zeerijp, waar de Jacobuskerk het decor vormt voor het slotconcert. Het orgel van deze kerk is in 1651 gebouwd door de Groningse orgelbouwer Theodorus Faber. In 1979 werd het volledig gereconstrueerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

 

Tijden

De bus vertrekt om 09.00 uur vanaf NS-station Groningen (bushalte Rondvaartboot). Bus staat daar vanaf 08.45 uur klaar. In verband met de overige activiteiten binnen het Schnitgerfestival zijn de deelnemers uiterlijk 14.30 uur terug in Groningen.

 

Kosten

De kosten van deelname bedragen € 46 p.p. In deze prijs zijn begrepen de kosten van de bus, het honorarium van de organist, koffie/thee, lunch, alsmede toegang tot de drie kerken waar Eeuwe Zijlstra zijn concerten zal verzorgen.

 

Aanmelden

Vooraf aanmelden bij Arriva Touring is noodzakelijk. Dit kan per e-mail via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch op nummer (050) 526 02 68.

 

Meer informatie

www.schnitgerfestival.nl

www.orgelstad.nl/schnitgerfestival.php

 

© 2014 fotografie Gérard van Betlehem www.nederlandseorgelkalender.nl