Meijer-orgel Baflo gerestaureerd

Text Example

advertentieOp vrijdag 4 maart wordt het orgel van de Protestantse Laurentiuskerk te Baflo opnieuw in gebruik genomen. Het Roelf Meijer-orgel werd onlangs gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde.

Het orgel van Baflo wordt in 1876 gebouwd door Roelf Meijer uit Veendam. In het begin van de twintigste eeuw wordt de tweevoets fluit van het Bovenwerk vervangen door een Celeste 8’. Het instrument zou nog blijven functioneren tot 1979. Enkele jaren daarna wordt het vanwege de restauratie van de kerk gedemonteerd. In 1985 bouwt Mense Ruiter het orgel weer op.

In 2010 voert Mense Ruiter een conserverende restauratie uit. Daarbij is de oorspronkelijke hersteld door plaatsing van een nieuwe Woudfluit ter vervanging van de Celeste. De werkzaamheden vonden plaats onder advies van Stef Tuinstra

De officiële ingebruikname vindt plaats op vrijdag 4 maart om 16.00 uur. Stef Tuinstra zal het orgel bespelen. Jan Veldkamp van Mense Ruiter Orgelmakers geeft een toelichting bij de restauratie.

Op zaterdag 5 maart is er van 14.00 tot 17.00 uur een open dag waarbij het orgel kan worden bezichtigd en bespeeld.

De Hervormde Gemeente Baflo-Rasquert-Tinallinge neemt het orgel zondag 6 maart kerkelijk in gebruik met een feestelijke dienst.

Dispositie

Hoofdmanuaal C-e3

Prestant

Bourdon 16

Roerfluit 8

Octaaf 4

Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Vacante plaats – sinds 1876 gereserveerd voor Trompet 8’

Bovenwerk C-e3

Holpijp 8

Viola di Gamba 8

Salicet 4

Flute d’amour 4

Woudfluit 2 – 2010

Pedaal

Aangehangen

Werktuiglijke registers

Manuaalkoppel

Tremulant – pneumatisch

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Stef Tuinstra