Mendelssohn: Complete Organ Works (Piovani)

Brilliant Classics gaat nog steeds door met het uitbrengen van complete orgelwerken van verschillende componisten. Buxtehude, Carl Philipp Emanuel Bach, Ritter, allemaal uitgevoerd door Italiaanse organisten, veelal op Italiaanse orgels. Zo ook nu een complete Mendelssohn. Giulio Piovani bespeelt hier een Sandri-orgel uit 2013 en een Mascioni-orgel uit 2009.

Text Example

advertentie 

Lelijke orgels zijn het niet. Het Sandri-orgel in Aprica klinkt heel redelijk en het Mascioni-orgel uit Alessandria zelfs best goed. Maar om nu te zeggen: top? Nee, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de opname daar mede debet aan is. Vooral de opnamen uit Aprica komen wat vreemd op mij over. Een registratie met het prestantenkoor klinkt als lage prestanten gecombineerd met hoge fluiten. Komen de tongwerken erbij dan klinkt het als een digitaal gesampled instrument.

 

Dat is bijzonder jammer, want Piovani’s interpretaties van Mendelssohn zijn goed tot zeer goed. Een paar hoogtepunten zijn de spetterende vertolkingen van Preludium en Fuga in d (op.37 nr.3) en de eerste Sonate. In een uitvoering van de derde Sonate wordt de door Mendelssohn voorgeschreven versnelling precies goed gedoseerd. Adembenemend.

 

Het mag inmiddels bekend zijn dat Mendelssohn meer voor orgel geschreven heeft dan zijn drie Preludiums en Fuga’s (op. 37) en de zes Sonates (op. 65). Zelf vind ik zijn Fuga in e en zijn Allegro, Koraal en Fuga in d topwerken. De mooiste uitvoering die ik me herinneren van de Fuga in e is nog altijd die van Piet Wiersma, maar die van Piovani mag er ook best zijn. Zijn vertolking van Allegro, Koraal en Fuga in d is zelfs bijzonder goed.

 

Kortom, wie voor een prikje (€ 10,00 voor drie cd’s!) prima vertolkingen van het complete orgeloeuvre van Mendelssohn in huis wil halen en op de koop toeneemt dat de orgels en de opname niet van diezelfde kwaliteit zijn, kan ik deze driedubbelaar zeker aanraden.

 

 

Mendelssohn – Complete Organ Works

Giulio Piovani at the Sandri organ of the Santuario Maria Ausiliatrice, Aprica and the Masiconi organ of San Giovanni Evangelista, Alessandria

 

Prelude in D minor, Andante in D, Chorale with variations ‘Wie groß ist des Allmächt’gen Güte’, Ostinato in c minor, Fughetta in A, Nachspiel in D, Andante con moto in g minor, Fughetta in D, Prelude and Fugue in C minor Op. 37/1, Prlude and Fugue in G Op. 37/2, Preludes and Fugue in d minor, Fugue in minor, Fugue in f minor, Prelude in c minor, Trio in F, Andante with variations in D, Allego Chorale and Fugue in d minor, Allegro in B flat, Allegro moderato maestoso in C, Sonatas Nos. 1-6 Op. 65

 

Label: Brilliant Classics
Nummer: 94845 [3CD]
Speelduur: 53’52 + 64’58 + 65’17
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 10,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]