Mendelssohn – Organ Works – Leo van Doeselaar

mendelssohn organ works leo van doeselaar

De prachtige universiteitsstad Leiden herbergt enkele indrukwekkende historische orgels: het Van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk, het De Swart/ Van Hagerbeer-orgel in de gothische Hooglandse of St. Pancraskerk en een heus Engels orgel in de Pieterskerk. Ook de Hooglandse Kerk zal binnenkort een Engels orgel ontvangen. Men gaat met Willis & Sons in zee. Het orgel komt overigens gelukkig niet in het unieke schip, maar in het noordertransept.

Text Example

advertentie 

Leo van Doeselaar werkte mee aan wetenschappelijke Sweelinck-projecten, legde eer in met Liszt op het Maarschalkerweerd-orgel van het Concertgebouw (een 10 in Luister), speelde een al bekroonde Scheidemann in op het Van Hagerbeer-orgel van de Pieterskerk, een indrukwekkende complete Franck in het Orgelpark te Amsterdam en speelt ook nog graag hedendaagse muziek. De allrounder is terug in de orgelwereld. De uitgave van het klasselabel MDG is weer uitstekend verzorgd. De plaat is goed gevuld en de opname past bij de standaard van MDG: klasse.

 

Van overzee kunnen alle negentiende en vroeg-twintigste-eeuwse Engelse orgels misschien op elkaar lijken, maar er zijn grote verschillen. Het Thomas Hill-orgel van de Leidse Pieterskerk werd in 1990 aangekocht. Het is afkomstig uit St. John’s Church, Brownswood Park te Londen. (De SACD heeft als titel meegekregen ‘Mendelssohn in London’!) Het orgel werd in 1883 gebouwd en is nagenoeg nog in originele staat. De 31 registers zijn verdeeld over drie manualen (Great, Choir en Swell) en pedaal. Wat een prachtinstrument! De klank is nu en dan enigszins te vergelijken met die van Hollandse romantische Bätz-orgels. Ja, dat is heel voorzichtig geformuleerd. Het Hill-orgel heeft een klassiek skelet met romantisch vlees. Mendelssohn gedijt er uitstekend, hoort er gewoon.

 

Wat Van Doeselaar betreft: goede wijn behoeft geen krans. Hij speelt Mendelssohn voortvarend maar niet gejaagd. Zijn vertolking van de Variations Sérieuses vind ik een hoogtepunt. Heel anders weer dan de ook al voortreffelijke uitvoering door Reitze Smits in Zaltbommel (STH Records). De uitvoering van de bewerking van William Thomas Best van Mendelssohns Symphony 5 houdt je op het puntje van je crapaud. Een landmark recording, zouden ze in Londen zeggen. More to follow? Yes, please!

 

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy – Organ Works

Leo van Doeselaar, Thomas Hill Organ St. Pieterskerk, Leiden

 

Allegro, MWV W 33; Symphony No. 5 op. 107; Thema mit Variationen, MWV W 32; Allegro, MWV W 47; Allegretto, MWV W 31; Variations Serieuses, MWV U 156; Fugue, op. 37; Fughetta, MWB W 19; Overture to Paulus, op. 36; Fugue, MWB W 25; Fugue, MWV W 26; Fugue, MWV W 24.

 

Label: Musikproduktion Dabringhaus und Grimm
Nummer: MDG 906 1853-6
Speelduur: 75’30
Prijs: € 22,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]