Mentorenvereniging belegt studiemiddag over instandhouding verweesde orgels

Strümphler-orgel in de voormalige Lutherse Kerk (nu Dental Clinics) in Weesp | © foto Fons Brouwer

Op vrijdagmiddag 27 oktober 2023 organiseert de Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed (VMKE) in Amersfoort een studiemiddag gewijd aan de instandhouding van zogenaamde verweesde orgels. Deze bijeenkomst vindt plaats in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en is bedoeld voor leden, belanghebbenden en geïnteresseerden.

Text Example

advertentieSinds 2016 zet de VMKE zich in voor het behoud van klinkend erfgoed dat dreigt te verdwijnen door veranderingen in de bestemming van (kerk)gebouwen. Onder klinkend erfgoed vallen pijporgels, beiaarden en luidklokken.

Orgelmentoren

Omdat steeds meer kerken worden afgestoten en herbestemd, is de toekomst van de orgels onzeker. Daarom is een netwerk van orgelmentoren opgezet die toezien op onderhoud en de instrumenten regelmatig bespelen.

Lezingen en discussie

Tijdens de studiemiddag staat het behoud van deze orgels centraal, met lezingen en discussies. RCE-specialist Klinkende Monumenten, Wim Diepenhorst, zal een inleiding geven over het thema ‘Van ‘Cieraat’ ’tot sta-in-de-weg: Op zoek naar een nieuwe functie voor klinkend erfgoed.’

Gerrit Prins, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Orgel, zal vertellen over het praktische aspect van het orgelmentoraat in Alkmaar. Hans Steketee zal spreken over de betrokkenheid van orgelstudenten in het orgelmentoraat. Na de lezingen is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Aanmelden

De studiemiddag duurt van 13.30 tot circa 17.00 uur, met inloop vanaf 13.00 uur. De middag wordt afgesloten met het VMKE-café, waar gelegenheid is om na te praten. Het RCE-gebouw is gevestigd aan Smallepad 5, op loopafstand van station Amersfoort Centraal.

Aanmelden is mogelijk tot 15 oktober via mail bij secretaris@vmke.nl.