Merkstenen – Componistenportret Jan Welmers

merkstenen componistenportret jan welmers

‘Merkstenen’ – zo heet het dagboek van Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties die in 1961 door een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Het boek werd na zijn dood in zijn woning gevonden en bevat indringende teksten. Teksten waarin Hammarskjöld op zoek is naar wat leven zinvol maakt.

Text Example

advertentie‘Merkstenen’ – het is tevens de titel van een dubbel-cd met werken van Jan Welmers erop. Deze cd’s werden opgenomen tijdens een concert in het Orgelpark (november 2014), dat aan het werk van Welmers was gewijd. Tijdens dit concert was intrigerende muziek te horen. Uiteraard ‘Licht en Donker IV’ (1999), een werk voor koor en orgel, dat Welmers schreef op teksten van Hammarskjöld: zeven teksten vol ernst en extase.

Maar ook andersoortige stukken werden uitgevoerd. ‘Running’ (2002) bijvoorbeeld, waarin orgel en viool, in een moordend tempo, de jachtigheid van onze samenleving aan de kaak stellen. En de elf Monologen (2006), waarin de piano niets dan rust en stilte horen laat.

Droevig klinkt ‘Licht en Donker V’ (2006), een werk voor orgel en trompet dat Welmers schreef na het overlijden van vrienden en collega’s – etherisch daarentegen Psalm 72 (2014), een lied voor orgel en sopraan dat over een visioen van vrede gaat. ‘May the mountains bring prosperity…’.

Onverzettelijk als zulke bergen is de Passacaglia (1967). Wervelend daarentegen de Sequens (1979), waarin het pinksterlied ‘Veni Sancte Spiritus’ meewaait.

En vinnig klinkt ‘Querelles’ (1982), dat gaat over twist en onenigheid. Gelukkig wordt je er niet narrig van: dankzij de uitvoering door blokfluit en klankstaven klinken de ‘quarrels’ spannend als een sprookje.

Aan het concert in het Orgelpark werd meegewerkt door eersteklas musici, onder wie de organisten Jetty Podt, Hans Leenders, Marcel Verheggen, Willem Tanke en Leo van Doeselaar. Dit is op de cd’s te merken: Welmers muziek wordt voorbeeldig uitgevoerd. Helaas wordt in het cd-boekje niet vermeld wie wat of wanneer speelt. Om daarachter te komen moet je een speurtocht maken over de webstek van het Orgelpark. Lekker handig. Afijn, zo kun je nog meer tegenkomen dat de moeite waard is. Deze productie is dat in elk geval: een markante ‘merksteen’ langs het pad dat Welmers met zijn werken heeft gebaand.

 


Merkstenen – Componistenportret Jan Welmers

Passacaglia (orgel; 1965); Querelles (blokfluit en percussie; 1982); Monologen 1, 3, 4, 7 (piano); Licht en donker V (trompet en orgel; 2006); Licht en Donker IV (koor, solisten en orgel; 1999); Running (viool en orgel; 2002); Monologen 9, 10, 11 (piano); Psalm 72 (sopraan en orgel; 2014); Sequens (orgel; 1979)

Musici: Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders (soli: Mette Rooseboom, sopraan; An Meeusen, alt; Robert Brouwer, bariton); Ruud Roelofsen, percussie; Hester Groenleer, blokfluit; Anton Weeren, trompet; Marleen Wester, viool; Willem Tanke, piano; Leo van Doeselaar, Verschueren-orgel (Licht en donker V, Running, Sequens); Marcel Verheggen, Sauer-orgel (Licht en donker IV, Psalm 72); Jetty Podt, Verschueren-orgel (Passacaglia)

 

Label: Orgelpark Records
Nummer: 015-2015 [2CD]
Speelduur: 75’57 + 42’25
Booklet: 28 pagina’s (NE/EN)
Prijs: € 25,00
Bestellen: www.orgelpark.nl