Messiæn [PREMIÈRE]

Text Example

advertentieZondag 26 februari gaat in ‘Leeuwenbergh’ in Utrecht een onbekend orgelwerk van de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) in Nederlandse première. De titel van de compositie luidt ‘Tristan et Yseult – Thème d’amour’.

Organist is de vroegere ‘vaste’ bespeler van het orgel in ‘Leeuwenbergh’, Rob van der Hilst. Naast de compositie van Messiaen – een van de grootste componisten van de 20ste eeuw – speelt Van der Hilst bekende klassiekers uit de orgelliteratuur en zijn eigen compositie ‘Laudatio’ waarmee hij vorig jaar laureaat werd van het Hinsz Orgelcompositieconcours in Kampen.

Messiaen componeerde ‘Tristan et Yseult – Thème d’amour’ in februari 1945 met het oog op de theaterproductie ‘Tristan et Yseult (Tristan en Isolde) van de Franse theaterregisseur Lucien Fabre. Hij improviseerde zorgvuldig voorbereide ‘stukken’ over deze compositie op het orgel van het Palais Chaillot in Parijs. De opnamen hiervan werden voor het eerst ten gehore gebracht op het premièregala van Frabre’s theaterproductie, op 22 februari 1945 in het Theatre Edouard VII in Parijs. Later gebruikte hij materiaal van deze compositie voor zijn beroemde liederencyclus ‘Harawi’.

Aanvang

15.00 uur

Kerk open

vanaf 14.00 uur open voor bezichtiging

Toegang

gratis (collecte aan de uitgang)

Adres

Leeuwenbergh

Servaasbolwerk 1a

3512 NK Utrecht

© 2006 orgelnieuws.nl

© http://www.jwwaterhouse.org