Messiaen: Les Corps Glorieux and other works for Organ

PRCD 1142 messian les corps glorieux kevin bowyer

Eind jaren 80 nam muzikaal alleseter Kevin Bowyer al eens Messiaen in meerdere volumes op in Salisbury Cathedral voor het label Continuum. Een kwart eeuw later verschijnt opnieuw een Messiaen-cd van zijn hand, nu met Les Corps Glorieux en meer op zijn ‘eigen’ orgel in de Memorial Chapel van de Universiteit van Glasgow.

Text Example

advertentie 

Messiaens zevendelige ‘de glorieuze lichamen’ met korte getoonschetste visioenen van  het leven van de ‘herrezenen’ is met l’Ascension en La Nativité du Seigneur, een van zijn vroege cyclische werken. Hij schreef het in 1939 in Parijs aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, maar pas in november 1943 ging het werk in première.

 

Bowyer bespeelt hier het orgel van Henry Willis III uit 1927 in de Glasgow University Memorial Chapel waar hij actief is als universiteitsorganist. Het drieklaviers 48 stemmen tellende instrument werd in 2005 onder handen genomen door Harrison & Harrison.

 

Willis en Messiaen lijken misschien geen voor de hand liggende combinatie. Toch blijkt de Glaswegian Willis over een groot, subtiel klankpallet te beschikken dat de kleurijke en mystieke klankwereld van Messiaen uitstekend aan kan. Luister maar eens naar de fraaie Clarinet in L’Ange aux Parfums’ of de ragfijne strijkers in Combat de la mort et de la vie’.

 

 

Olivier Messiaen – Les Corps Glorieux and other works for Organ

Kevin Bowyer – The Organ of Glasgow University Memorial Chapel

 

Auffände au Saint-Sacrement, Prélude, Moodie, Verset pour la fête de la Dédicace, Les Corps Glorieux

 

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1142
Speelduur: 72’17
Booklet: 8 pagina’s (EN)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]