Michelle Leclerc (67) overleden

Text Example

advertentieDe Franse organiste Michelle Leclerc (* 30 april 1939) is dinsdag 12 september overleden. Leclerc studeerde aan het Conservatorium van Troyes waar ze de eerste prijs voor piano ontving. Daarna bekwaamde zij zich in orgelspel bij Jean Langlais, bij wie ze in 1970 aan de Schola Cantorum te Parijs de Prix de Virtuosité behaalde.

In datzelfde jaar kreeg ze de Grand-Prix d’interprétation et d’improvisation Charles Tournemire. Ze studeerde improvisatie bij Pierre Cochereau en Claude Terrasse onderrichtte haar in harmonie, contrapunt en fuga.

Als interpreet genoot Michelle Leclerc zowel in Frankrijk als daarbuiten grote bekendheid. Zo verleende zij haar medewerking aan festivals in Parijs, Avignon, Lannion, Maseveau, Marburg en Brugge. Ook in Nederland, waar ze in 1963 voor het eerst optrad, was zij een graag geziene gast.

Als organiste was Michelle Leclerc verbonden aan de Cathédrale Saint Etienne te Sens en de Evangelisch Lutherse kerk ‘Temple des Billettes’ in Parijs. Als docente was zijn verbonden aan de Schola Cantorum te Parijs en daarnaast trainde zij ook organisten aan de Académie d’Orgue in Masevaux. In 1991 volgde ze Yves Devernay op als orgelprofessor op het Conservatorium te Valenciennes. Wegens haar grote verdiensten voor de verrijking van de Franse orgelcultuur werd ze meermalen onderscheiden.

Vrijdag 15 september vindt Cathédrale Saint Etienne van Sens een plechtige uitvaartmis plaats, waarna zij in dezelfde plaats begraven wordt.

© 2006 www.orgelnieuws.nl