Mijmeren bij de kerst – Luk Bastiaens

Text Example

advertentieIn de donkere dagen, tussen Sint en Kerstmis, is het voor menig organist erg druk: de talrijke kerstvieringen en -concerten lokken vele mensen die vrede en gezelligheid zoeken dichtbij het orgel en het koor. Het zijn echte hoogdagen voor de kerk en liturgie, met dampende Glühwein en vertederende kerststallen.

2005 was opnieuw een jaar met veel orgelevenementen, niet allemaal even druk bezocht maar wel met veel enthousiasme georganiseerd. We koesteren ons instrument terecht zo graag en willen het met zoveel mogelijk liefhebbers en kenners delen. Er kwam zelfs een discussie op gang om de vele orgelbespelingen te rationaliseren en meer regionaal op elkaar af te stemmen. De laatste jaren wordt het orgelconcert steeds meer gevisualiseerd waardoor aandacht wordt afgeleid en eigen verbeeldingskracht teloorgaat.

Vreemde lui, die organisten, voortdurend in de weer, niet voor de habbekrats, wél voor dat grootse instrument dat respect en bewondering afdwingt.

Het liefst van al, hou ik van de orgelexcursies met kleine groepen, waar er tijd is om de registers één voor één te beluisteren en te bespelen; waar je de eigen mening kunt toetsen aan deze van je collega liefst vergezeld van wat culinair genot; waar gereflecteerd wordt over “hoe het met het orgel verder moet” en waar de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld; waar vriendschap aangehaald wordt…

Wat zal 2006 aan orgelactiviteiten brengen? Orgelnieuws.nl houdt de nieuwsgierige orgelfanaat alvast op de hoogte. Elke week worden de vele berichten gelardeerd met een uur, zorgvuldig en vaak thematisch uitgezochte orgelmuziek, digitaal uitgezonden en onbeperkt te genieten: een schitterend initiatief van Gérard, Gerko en Wilfred.

Na de kerst kijken we reikhalzend uit naar de eerste priemende lichtstralen die de donkere nachten smoren en nieuw leven brengen.

Mijmeren bij de kerst doet ons met verkleumde handen terugdenken aan de hartverwarmende momenten van 2005 en dromen van even intense ogenblikken als voorheen… [LUK BASTIAENS]

© 2005 orgelnieuws.nl