Mijmeringen bij het verdwijnen van een muziekwinkel

Text Example

advertentie 

Het gebeurde zonder veel ruchtbaarheid: klassieke muziekwinkel Festivo sloot begin deze maand zijn deuren in de Hendrik van Viandenstraat in Amersfoort. Voor mevrouw Van Vliet, het ‘gezicht’ van de onder veel orgelliefhebbers bekende muziekzaak, is het na gedane arbeid goed rusten. Arjen van Kralingen haalt herinneringen op.

Vanuit je luie stoel een kleurige afbeelding van een cd aanklikken en je kredietkaartnummer invullen en je plaatje na enkele dagen gesealed en wel op de mat vinden: prachtig. Maar niets gaat toch boven zo’n puur grammofoonplatenwinkeltje, al zijn die grammofoonplaten dan wel gekrompen tot cd’s.

 

Bijvoorbeeld Canto di Vangelo in Rotterdam (al jaren weg); Bath Compact Discs in Engeland, Boudisque in Utrecht en … Festivo in Amersfoort. Geen gelikte interieurs, geen eenheidsworst, maar die speciale sfeer waarin je bij binnenkomst de sensatie ondergaat van een Germaan die gehuld in berenvel met knots in de knuist bier drinkt uit de schedel van zijn verslagen vijand. Het echte Walhallagevoel, zeg maar.

 

Simpele houten bakken, duizenden cd’s – en ook nog grammofoonplaten, ja, zelfs nieuwe! – posters en flyers van muzieklabels, van artiesten en van instrumenten aan de muur gespeld; vitrines met rariteiten rond het thema klassieke muziek. Een niet hinderlijke maar weldadige rommeligheid die het effect heeft van een heel grote grabbelton: je weet immers nooit op welke bijzondere vondst je weer stuiten zal. Het hele avontuur uiteraard begeleid door klassieke klanken. En, niet te vergeten: de geur van muziek. Nee, dat leg ik niet uit.

 

Zulke winkeltjes lijken helaas langzamerhand geheel te verdwijnen. Niemand voert actie, geen trouwe klant die het tij nog kan keren. Romantiek en stijl wijken vaak voor winst en wansmaak. Ook Festivo ging sluiten, en wel per 1 februari 2012. Niet omdat ‘het niet meer liep’, maar omdat de leeftijd is bereikt waarop het goed is om na gedane arbeid te rusten.

 

Het historische pand aan de Hendrik van Viandenstraat te Amersfoort huisvestte een brede collectie klassieke cd’s, grammofoonplaten en boeken. Festivo is ook een bekend (orgel)label, waaraan de orgelliefhebber veel kostelijks te danken heeft: opnamen van onder meer Jeanne Demessieux, Jean Langlais, Louis Robilliard, maar ook van onze Feike Asma en Piet van Egmond en – hoe kan het anders – Herman van Vliet zelf. Mevrouw (Lieke) van Vliet was meestal te vinden in de winkel. De winkel gaat dus sluiten, maar het label Festivo gaat gelukkig gewoon verder en via de site kunnen we vanuit die luie stoel blijven bestellen. De gesprekken met mevrouw Van Vliet, die een grote kennis van de klassieke muziek heeft, zullen we echter wel moeten missen. En dat winkeltje …

 

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.orgelnieuws.nl