Modeste Moussorgski – Tableaux d’une exposition – orgel en trompet

Modest Moessorgki’s fameuze pianocyclus ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ werd meermalen georkestreerd. De beroemdste versie is wellicht die van meesterorkestrator Maurice Ravel, maar ook organisten hebben zich gewaagd aan orkestrale orgeltranscripties van het zestiendelige werk.

Text Example

advertentieVan de laatste categorie hebben de bewerkingen van Jean Guillou, Keith John, Arthur Wills en Oskar Blarr de grotere muziekuitgeverijen weten te bereiken.

Moessorgski schreef de Schilderijententoonstelling (kortweg genoemd) in 1874 na een bezoek aan een tentoonstelling van het werk van de schilder Viktor Hartmann die een jaar daarvoor was overleden. De getoonzette schilderijen worden omlijst met vijf ‘Promenades’ die de wandeling tussen de schilderijen verbeelden.

Organist Vincent Grappy en trompettist Guy Touvron spelen op deze cd een zelden gehoorde transcriptie voor orgel en trompet van de hand van Vincent DiMartino en Schuyler Robinson. Grappy bespeelt hier zijn ‘eigen’ orgel in de kathedraal van Blois in het Franse Loiredal. Het is een drieklaviers instrument uit 1882 van Merklin, een orgelbouwer die ten onrechte in de schaduw staat van het klankgeweld van Cavaillé-Coll.

Grappy completeert de cd met de vier schetsen en zes studies in kanonvorm van Schumann. Ze zijn geschreven voor pedaalpiano, waarmee de cd programmatisch op passende wijze is gevuld.

Modeste Moussorgski – Tableaux d’une exposition

Mussorgsky: Tableaux d’une exposition (1874) (arr. Vincent DiMartino & Schuyler Robinson); Schumann: 4 Esquisses (1845); 6 Études en forme de canon (1845)

Vincent Grappy, Merklin-orgel (1882), kathedraal van Blois (F); Guy Touvron, trompet

Éditions Hortus – Hortus 196, TT 69’41, 2020, prijs € 15,00 | editionshortus.com