Mogelijk weer orgelconcerten op Reil-orgel Heerenveen

Text Example

advertentieIn kerkelijk centrum Trinitas in Heerenveen werd begin september het overgeplaatste Reil-orgel uit 1959 in gebruik genomen. Het orgel uit de Kruiskerk speelde lange tijd een hoofdrol in een serie orgelconcerten. De Stichting Kerkconcerten Heerenveen wil de serie onder aanvoering van Johan G. Koers opnieuw leven in blazen.

Het Reil-orgel (1959) in het nieuwe kerkelijk centrum Trinitas (PKN) aan de Coehoorn van Scheltingaweg te Heerenveen is afkomstig uit de voormalige Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg te Heerenveen. Het is het laatste orgel dat door Johann Reil – grootvader van Hans Reil, de huidige directeur van Orgelmakerij Reil – is opgeleverd. Het instrument is een echte vertegenwoordiger uit de periode van de na-oorlogse wederopbouw. Er is toen gebruik gemaakt van een deel Rohlfing-pijpwerk uit het oude orgel (1922) van de Kruiskerk. Het instrument werd veel genoemd in de publicaties na het overlijden van Johann Reil en is ook altijd bekend gebleven door de concerten die er werden georganiseerd.

Het orgel is in de periode oktober 2011 tot juni 2012 gedemonteerd, gerestaureerd en overgeplaatst door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Tegelijkertijd is een aantal goed te combineren aanvullende werkzaamheden uitgevoerd. Uitgangspunt daarbij was het geheel eigen karakter van het instrument niet te wijzigen, maar alleen enkele aandachtspunten nu in orde te maken. Het pedaal heeft daarom in de nieuwe opstelling een eigen winddruk gekregen, de windladen zijn hersteld, de frontpijpen zijn vernieuwd in orgelmetaal en de registermechaniek is gerestaureerd. Ook de orgelkas is gerestaureerd en geschilderd in een bruinrode kleur.

Op 1 september 2012 is het orgel opnieuw in gebruik genomen tijdens een goed bezocht orgelconcert door Jan Hage. Toelichting op de verrichte werkzaamheden werd gegeven door Hans Reil.

De Stichting Kerkconcerten Heerenveen onder voorzitterschap van Johan G. Koers heeft recent aangegeven dat er, ondanks deels niet meer bestaande vroegere subsidiemogelijkheden, actief naar nieuwe mogelijkheden wordt gezocht om ook in de komende jaren de bekende concertreeks te kunnen blijven organiseren.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Bourdon 16

Praestant 8

Holpijp 8

Viola 8

Octaaf 4

Gedekt Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur III-V

Trompet 8

Rugwerk C-f3

Praestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Baarpijp 4

Woudfluit 2

Scherp III

Sesquialter II

Dulciaan 8

Pedaal C-f1

Subbas 16

Octaafbas 8

Gedekt 8

Koraalbas 4

Fagot 16

Werktuiglijke registers

Koppel Hoofdwerk-Rugwerk

Koppel Pedaal-Hoofdwerk

Koppel Pedaal-Rugwerk

Tremulant

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto Orgelmakerij Reil B.V.