Moreau-orgel Baarland

In het Zeeuwse Baarland staat een Moreau-orgel. ’t Is niet erg groot: twaalf stemmen over twee klavieren en een aangehangen pedaal. De meest recente restauratie (door Flentrop) is van 2013. Stichting Oude Zeeuwse Kerken, eigenaar van kerk en orgel, vond het tijd voor een cd waarop het resultaat te beluisteren is.

Text Example

advertentie 

Het is niet helemaal duidelijk of het orgel aan vader Jacobus François of zoon Johannes Jacobus Moreau kan worden toegeschreven, of aan beiden. Vader, beroemd vanwege zijn orgel in de Goudse Sint-Jan (1736) overleed in 1751. Omstreeks dat jaar is het orgel ook tot stand gekomen. Het is waarschijnlijk dat beiden er aan hebben gewerkt, maar dat zoon J.J. er de laatste hand aan legde.

 

Het orgel is vermoedelijk gebouwd als huisorgel. Zo wordt het ook in de 1783 door Künckel te koop aangeboden in de Amsterdamsche Courant. Drie jaar daarna komt het in de Maartenskerk in Baarland te staan. In 1932 sneuvelt het tongwerk ten faveure van een Gamba, maar verder blijft het orgel intact. De eerste restauratie door Flentrop in de jaren 90 heeft vooral een conserverend karakter, bij de volgende restauratie in 2013 plaatst de Zaanse orgelmaker een Kromhoorn.

 

Het orgel met zijn fraaie zuidelijke klank wordt op deze cd gepresenteerd door Gerard Boot (Middelburg, 1984) en André Poortvliet (Goes, 1984). Beiden  leerling van Leendert de Broekert specialiseerden ze zich in oude muziek en voeren ook regelmatig barokmuziek uit, solistisch en in ensembles. Boot is   vanuit de Stichting Oude Zeeuwse Kerken belast met de zorg voor het Moreau-orgel.

 

Geïnspireerd door het Rameau-jaar 2014 en de klankkeur van het Moreau-orgel namen zij vorig jaar een programma op met deels vierhandig repertoire. Zo stelden ze twee suites samen van transcripties van opera- en klavecimbelmuziek van Jean-Philippe Rameau. Verder kozen Boot en Poortvliet voor een Suite du 1e Ton van Lambert Chaumont, een transcriptie van een Suite van Lully en werk van Henri Dumont.

 

De cd is verkrijgbaar via de stichting. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Maartenskerk en het Moreau-orgel.

 


Moreau-orgel Baarland

Gerard Boot & André Poortvliet

 

Suite in G (Rameau); Pavanne (Dumont); Suite du 1e Ton (Chaumont); Allemande grave (Dumont); Suite in C (Lully/Geoffroy); Suite in D/d (Rameau)

 

Uitgave: Stichting Oude Zeeuwse Kerken
Nummer: VDG 20141003
Speelduur: 65’15
Booklet: 16 pagina’s (NE)
Prijs:  € 15,00
Bestellen: baarland@zeeuwsekerken.nl