Music for Remembrance – Choir of Westminster Abbey

music for remembrance CDA68020

Je hebt van die cd’s waarvoor je enerzijds superlatieven tekort komt en waarvan je anderzijds eigenlijk alleen maar stil wordt. Dit is er zo eentje. Music for Remembrance. Muziek om te gedenken.

Text Example

advertentieAlle muziek op de cd houdt verband met de Eerste en/of de Tweede Wereldoorlog. Hoofdbestanddeel is het Requiem van Maurice Duruflé. Een compositie die, aldus het informatieve en fraai vormgegeven booklet, door de componist niet zozeer werd beschouwd als een etherisch werk waarmee de mens zich loszingt van de aardse zorg, maar veeleer als een reflectie op de vrees van de mens die wordt geconfronteerd met de dood. Het lijdt weinig twijfel dat dit requiem, dat in première ging op Allerzielen 1947, een muzikaal antwoord is op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

De overige muziek komt van Engelse bodem en is direct of indirect gelinkt aan de opnamelocatie: Westminster Abbey. De kerk is een belangrijke gedenkplaats op Remembrance Day (11 november), de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten daarna worden herdacht. De hymne O God, our help in ages past, door Ralph Vaughan Williams verwerkt in zijn Lord, thou hast been our refuge, vormt steevast onderdeel van deze ceremonie.

Op 11 november 2009 vond de Service commemorating the Passing of the World War One Generation plaats. Ter gelegenheid daarvan schreef John Tavener The peace that surpasseth understanding. De Duitse theoloog en nazi-slachtoffer Dietrich Bonhoeffer is opgenomen in de martelarengalerij aan de buitenkant van Westminster Abbey. Drie van de door hem geschreven gebeden werden getoonzet door Philip Moore, waarvan de laatste bewerking is gebaseerd op het adventslied Nun komm, der Heiden Heiland. Herdenken en vooruitzien komen hier treffend samen.

Herbert Howells’ Take him, earth, for cherishing zag het licht naar aanleiding van de moord op John F. Kennedy in 1963. De stoffelijke resten van Howells liggen overigens, evenals die van Vaughan Williams, in Westminster Abbey begraven.

Over de hier geleverde muzikale prestaties kan ik kort zijn. De Westminster knapen zingen als engelen en de overige zangers en speellieden verkeren eveneens in topvorm. Organist Robert Quinney laat het imposante Abbey-orgel dan weer fluisteren, dan weer donderen – en alles wat daartussen zit. De royale akoestiek van Westminster Abbey – subliem gevangen door de opnametechnici – legt ten slotte een gouden glans over het geheel. Een gedenkwaardige uitgave.

Music for Remembrance

The Choir of Westminster Abbey – Britten Sinfonia – Robert Quinney, orgel – James O’Donnell, dirigent

Requiem (Maurice Duruflé); Lord, thou hast been our refuge ‘Psalm 90’ (Ralph Vaughan Williams); Three Prayers of Dietrich Bonhoeffer (Philip Moore); Take him, earth, for cherishing (Herbert Howells); The peace that surpasseth understanding (John Tavener).

Label: Hyperion Records
Nummer: CDA68020
Speelduur: 75 minuten
Booklet: 24 pagina’s (Engels)
Prijs:  € 23,50