Musica Religiosa Orgelradio is online!

Text Example

advertentieVoor de talloze liefhebbers van orgelmuziek in Nederland en over de grenzen heen is er vanaf vandaag een nieuwe digitale radiozender: Musica Religiosa Orgelradio. De nieuwe zender is gelanceerd door de IKON, in samenwerking met Zendtijd voor Kerken en Orgelnieuws.nl.

Op het kanaal kan de luisteraar elk uur van de dag orgelmuziek beluisteren, zonder reclame en gepraat tussendoor. Behalve het orgel als solo-instrument is er ook ruimte voor een combinatie van orgel met andere instrumenten. De nieuwe zender is te beluisteren via de website www.orgelradio.nl

Op Musica Religiosa Orgelradio zijn uitvoeringen te horen van belangrijke internationale organisten, maar ook Nederlandse toporganisten uit heden en verleden krijgen een goede plaats. De werken zijn afkomstig van zorgvuldig geselecteerde cd’s. Luisteraars kunnen via de website op een eenvoudige manier de bijbehorende achtergrondinformatie vinden en desgewenst ‘met één druk op de knop’ de cd bestellen. Daarnaast kunnen ze verzoeknummers aanvragen en daarbij putten uit een omvangrijk archief. Op de website is dankzij een samenwerking met Orgelnieuws.nl ook veel actuele informatie te vinden. De redacteuren Gérard van Betlehem en Wilfred Folmer van Orgelnieuws.nl verzorgen bijna dagelijks bijdragen.

Aan de lancering van Musica Religiosa Orgelradio ging bijna een jaar van voorbereidingen vooraf, vertelt eindredacteur Kees Schuurman. “Ons webradiokanaal Musica Religiosa is nu een paar jaar actief. Wij krijgen veel reacties van luisteraars. Daarmee houden wij rekening bij het programmeren van de zender. Sommige luisteraars verzochten om meer orgelmuziek, anderen wensten juist minder orgelklanken. Daarin wordt nu voorzien met de start van een kanaal dat alleen orgelmuziek ten gehore brengt. Op het bestaande kanaal Musica Religiosa daalt het percentage orgelmuziek”. “Er is een grote groep orgelliefhebbers, jong en oud, in Nederland en daarbuiten”, beaamt collega en webmaster Rienk Blom, die zelf orgel studeerde aan het conservatorium. “En omdat internet geen grenzen kent, kunnen mensen van over de hele wereld meegenieten”.

In 2007 lanceerden IKON en ZvK de digitale webradiozender Musica Religiosa, met non-stop klassieke christelijke muziek. Al gauw bleek de radiozender niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten in een behoefte te voorzien. Per maand weten zo’n 21.000 luisteraars de webzender te vinden en dit aantal groeit nog steeds. Het idee voor Musica Religiosa Orgelradio is overgenomen van de makers van de website orgelnieuws.nl. Zij hadden al een vorm van orgelradio ontwikkeld maar moesten dit project opgeven wegens gebrek aan mankracht. Volgens de initiatiefnemers van Musica Religiosa Orgelradio is dit de enige muziekzender in Europa die uitsluitend orgelmuziek ten gehore brengt.

Musica Religiosa beschikt over een unieke database van religieuze muziek uit binnen- en buitenland. Daartoe behoren ook eigen registraties die niet op cd zijn verschenen. In totaal zijn er ruim 15.000 items in de database opgenomen. Uniek is dat luisteraars zelf uit deze database keuzes kunnen maken en een ‘verzoeknummer’ kunnen opvragen.

Musica Religiosa Orgelradio is nog in ontwikkeling, dus wie op- of aanmerkingen heeft, of gewoon wil reageren: laat het weten via info@orgelradio.nl Wij stellen uw reacties zeer op prijs.

U kunt Musica Religiosa Orgelradio ook vinden op FaceBook!

© 2010 www.orgelnieuws.nl