Musik aus der benediktinischen Werkstatt [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieMusik aus der benediktinischen Werkstatt

Kompositionen und Improvisationen von Pater Theo Flury

für Orgel, Bläser, Chor und Schola

Pater Theo Flury, Orgel

Choralschola Einsiedeln

Ensemble vocal du Conservatoire de Neuchatel

Brass Power Schweiz

Chor ‘Inter nos’ aus Rom

Apokalypse (Improvisation über Dies irae); Haurietis aquas (Improvisation an den 6 Orgeln des Klosters); Potenza dell´amore (Madrigalzyklus nach Texten der Divina commedia); Hommage à Johann Sebastian Bach (Improvisation für Orgel und Blechbläser); Drei Motetten für Chor und Solisten (Tu es Petrus, Ave Regina caelorum, Adoro te devote).

Label: ORGANpromotion

Nummer: OP 8005

Speelduur: 67’41”

Boekje: 24 pagina’s (DU)

Prijs: € 12,00 (te bestellen via info@organpromotion.org)

Filosoof, theoloog en musicus. Eenzijdigheid kan Pater Theo Flury van de Benedictijnerabij in Einsiedeln (gelegen in het Zwitserse kanton Schwyz) moeilijk verweten worden. Als organist maakte hij al eerder zijn opwachting bij ORGANpromotion, in de achtdelige improvisatieserie Die vier Jahreszeiten.

Op deze nieuwe cd horen we Flury wederom als improvisator, maar ook als componist van koormuziek.

Het meest opvallende stuk is de improvisatie Haurietis aquas. Het betreft een ruim een kwartier durende improvisatie waarin Flury vier gregoriaanse psalmantifonen verweeft, daarbij de zes (!) orgels van het klooster bespelend. Eigenlijk gaat het om zes afzonderlijke improvisaties die later met dank aan de moderne techniek met elkaar zijn verbonden. Van de zes kloosterorgels zijn er overigens vijf gebouwd dan wel gerestaureerd door de Zwitserse orgelbouwer Mathis. Het zesde orgel is van Hollandse makelij en komt uit de werkplaats van Klop.

Flury is duidelijk iemand die niet van platgetreden paden houdt, wat vooral in zijn improvisaties tot uiting komt. Zo ook in de geïmproviseerde parafrase over ‘de’ Toccata van J.S. Bach, waar orgel en blazers laten zich leiden door de structuur van en citaten uit het origineel, maar daaraan wel een geheel eigen draai geven.

In de hier klinkende vocale werken (een op Dantes Goddelijke Komedie gebaseerde madrigaalcyclus en drie Latijnse motetten) stelt Flury zich behoudender op.

In het cd-boekje geeft Flury zelf de toelichtingen op zijn muziek. Van de orgels zijn de disposities opgenomen, foto’s ervan zijn (op een actiefoto na) niet aanwezig.

© 2009 www.orgelnieuws.nl