Muziek uit Anloo deel III en V

Muziek uit Anloo deel III en V

In de Anloo staat het oudste stenen gebouw van Drenthe: de romaanse Magnuskerk. Een enthousiaste stichting Vrienden van de Magnuskerk zet zich in als hoeder van het bijna duizend jaar oude kerkgebouw én de drie orgels die daar staan: het Radeker/Garrels-orgel, het Freytag-kabinetorgel en het Van Vulpen-koororgel.

Text Example

advertentie 

Recent bracht de stichting, die onder de vlag van ‘Muziek in Anloo’ ook concerten organiseert, twee cd’s uit waarop de orgels te beluisteren zijn. Jochem Schuurman werd gevraagd de beide cd’s op te nemen.

 

Op Muziek uit Anloo deel III worden, op verzoek van donateurs van de stichting en bezoekers van de kerk, alle orgels bespeeld. In combinatie met de vraag van de niet zo doorgewinterde orgelmuziekluisteraar naar licht klassiek repertoire resulteerde dat in een cd met werken van onder anderen Kellner, Krebs, Bach, Haydn en vader en zoon Mozart. Schuurman speelt ook twee werken die Doewe Kraster (*1947) schreef voor het Anlooër Orgelboek.

 

Op de tweede cd, Muziek uit Anloo deel V, soleert het Radeker/Garrels-orgel, in 1990/1995 gerestaureerd en gereconstrueerd door Henk van Eeken en in 2002 voorzien van een zelfstandig pedaal. Van Oud naar Nieuw kreeg de cd als subtitel mee. De opnamen die Jochem Schuurman in mei en juni vorig jaar maakte worden op de cd gecombineerd met opnamen uit de jaren 80, gespeeld door Euwe de Jong, Piet Wiersma, Klaas Bolt en Wim Opgelder. Dat maakt de cd tot interessant vergelijkingsmateriaal van de situatie voor en na de restauratie.

 

De cd’s zijn eenvoudig uitgevoerd en kosten slecht vijf euro per stuk. Ze zijn in beperkte oplage uitgegeven. Bestellen: www.magnuskerk.nl

 

 

 


Muziek uit Anloo deel III

Jochem Schuurman bespeelt de drie orgels in de Magnuskerk te Anloo

 

Preludium in C (Kellner); Trio in C (Krebs); Nun freut euch lieben Christen gmein BWV 734 (Bach); Wiener Sonatine (W.A. Mozart); Vater unser im Himmelreich BWV 737 (Bach); Concerto in F BWV 978 (Bach); Such wer da will, ein ander Ziel (Kraster); Liebster Jesu, wir sind hier (Bach); Sonate in C (Pool); Wir glauben all an einen Gott BWV 740 (Bach); Erbarme dich, o Herre Gott BWV 721 (Bach); Divertimento in C (Haydn); Für den Brachmonat: Scherzo (L. Mozart); Für den Heumonat: Menueto (L. Mozart); Für den Augustmonat: Aria (Eberlin); Für den Herbstmonat: Die Jagd

 

Uitgave: Stichting Vrienden van de Magnuskerk
Nummer: –
Booklet: 8 pagina’s (NE)
Prijs: € 5,00

 

 

Muziek uit Anloo deel V

Van Oud naar Nieuw

 

OUDE OPNAMES:
Euwe de Jong: Heut triumphieret Gottes Sohn BWV 630 (Bach); Laat ons juichen Batavieren (Mozart)
Piet Wiersma: Wie schön leuchtet der Morgenstern (Buxtehude)
Klaas Bolt: Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 642 (Bach); Twee dansen (Anononiem, 18e eeuw)
Wim Opgelder: Freu dich sehr, o meine Seele (Pachelbel)
NIEUWE OPNAMES:
Preludium in C BWV 943 (Bach); Wie schön leuchtet uns der Morgenstern (Buxtehude); Psalm 75 (Bolt); Partita over: Ach wie nichtig, ach wie flüchtig (8 variaties) (Böhm); Dies sind die heil‘gen zehn Gebot BWV 678 (Bach); Preludium en fuga in a (Buxtehude)

 

Uitgave: Stichting Vrienden van de Magnuskerk
Nummer:
Speelduur: 67’27
Booklet: 8 pagina’s (NE)
Prijs: € 5,00