Muziek & Liturgie – april 2008

Text Example

advertentieMuziek & Liturgie staat in april in het teken van het vieren van liturgie met verstandelijk gehandicapten. Hoe doe je dat? Door ‘versimpeling’, zoals meestal gebeurt?

Het kan ook anders. Sebastiaan ’t Hart en Willem Jan Cevaal bezochten twee vieringen met mensen met een verstandelijke beperking: in zorgcentrum De Hooge Burch en in de Domkerk te Utrecht. In beide gevallen betrof het volwaardige vieringen, waar de deelnemers voor ‘vol’ worden aangezien. Argument: verstandelijk gehandicapten zijn geen kinderen, maar volwassenen met elk hun eigen verhalen. Geen Jostiband-achtige muziek, maar klassieke muziek en ‘gewone’ liederen. Het gaat niet om versimpeling, maar veel meer om regelmaat, herhaling en herkenning.

Verder een portret en een verrassende muziekbijlage van Gijsbert Kok over – hoe kan het anders in april – het Wilhelmus. Sebastiaan ’t Hart deed verslag van het congres Muziek en Kerk en vaste columnst Dirk van Keulen schrijft over authenticiteit in de liturgie. Christiaan Winter behandelt het ‘k-woord’ in zijn open Spelenderwijs-brief aan Hayo Boerema.

© 2008 www.orgelnieuws.nl