Muziek & Liturgie – augustus 2008

Text Example

advertentieVorige week verscheen het augustusnummer van Muziek & Liturgie. In dit dikke nummer een uitgebreid gesprek met Ewald Kooiman, wiens 70e verjaardag aanleiding was voor een symposium in de aula van de VU in Amsterdam.

Hij vertelt over zijn vele ervaringen in de orgelwereld, ondermeer met Jean Langlais. Ook wordt zijn liber amicorum, de feestbundel Pro organo pleno, besproken.

Jaco van Leeuwen schreef een veelkleurige muziekbijlage over Tussentijds nr. 17 voor koor, gemeente en orgel. Hij wordt geportretteerd, en vertelt over zijn werkzaamheden in de Jeroenskerk te Noordwijk. Hij maakt zich wel zorgen; de teruggang in het wekelijkse kerkbezoek doet hem twijfelen of hij zijn pensioen wel haalt…

In het Spaarne Ziekenhuis werd eind vorig jaar een orgel van Flentrop in gebruik genomen. Willem Jan Cevaal bezocht het en beschrijft niet alleen het nieuwe instrument, maar ook de liturgie en de functie van de kerkzaal annex stiltecentrum.

Van Sebastiaan ’t Hart is er een uitgebreid verslag opgenomen van de studiemiddag in de Abdij van Berne, gehouden na de laatste jaarvergadering op 19 april jl. Tot slot een bladenoverzicht en een portret van Theo Goedhart, organist te Oegstgeest en docent aan het ‘Koninklijk’ te Den Haag. Hij schreef voor het juninummer de muziekbijlage, maar vanwege het Distler-themanummer was er toen geen plaats voor een kort interview.

Goedhart blijkt behoorlijk vrijzinniger te denken over andere stijlen in het Nieuwe Liedboek dan zijn interviewer Wim Kloppenburg. Verder onthult hij dat hij op zijn 40e altviool is gaan spelen, en niets leuker vindt dan samen met zijn dochter mee te spelen in strijkkwartetten van Haydn.

© 2008 www.orgelnieuws.nl