Muziek & Liturgie augustus 2009

Text Example

advertentieDit weekend rolt Muziek & Liturgie weer op de mat, met een dubbeldik zomernummer. Thema deze maand is ‘Johannes Calvijn en de psalmen’. Geen artikel over Calvijn zelf (daar weten we in dit Calvijnjaar inmiddels wel genoeg over), maar vooral aandacht voor verwante thema’s, zoals de dichters van de Geneefse berijming, Theodore de Bèze en Clément Marot.

Dick Wursten, die onlangs op Marot promoveerde aan de VU, wordt geïnterviewd en vertelt over de laatste ontdekkingen op het gebied van deze ‘prince des poètes Français’. Ook de componisten van de Geneefse psalmmelodieën (Franc, Bourgeois en Davantès) worden uitgebreid geportretteerd. Psalm 8, het lied van de muziekbijlage, wordt geanalyseerd, en Dick Koomans, de componist van de bijlage, vertelt over het componeren en vele andere dingen die op zijn weg kwamen.

Hoe ervoeren de ‘gewone’ burgers van Straatsburg alle stormachtige 16e-eeuwse religieuze ontwikkelingen in hun stad? In een boeiend artikel komen verschillende ooggetuigen aan het woord. Tenslotte wordt ingegaan op de manier waarop in de Nederlanden de man van de straat de nieuwe psalmmelodieën leerde kennen: orgelbespelingen, huismuziek, carillonconcerten en de ‘voorslag’ die voor het hele en halve uur van de toren klonk. Met een spannende hypothese over wat er destijds nu werkelijk van de torens heeft geklonken…

In de flanken van het 52 pagina’s tellende nummer twee boeiende reisverslagen: een muzikale reis naar Rome en een koorreis naar het Britse Crediton.

© 2009 www.orgelnieuws.nl