Muziekbijlagen uit zeventig jaar Organist & Eredienst online

In mei 2024 is de Koninklijke Vereniging voor Organisten en Kerkmusici (KVOK) gestart met het online beschikbaar maken van de muziekbijlagen uit het voormalige tijdschrift Organist & Eredienst. De op psalmen en gezangen gebaseerde muziek is bedoeld voor de praktijk van de (amateur-)kerkorganist.

Text Example

advertentieOrganist & Eredienst was vanaf 1932 het verenigingsblad van de Gereformeerde Organisten Vereniging. Sinds 2002 heet het blad Muziek en Liturgie en is het een van de uitgaven van de fusievereniging KVOK.

Bewerkingen

Tientallen jaren werden er muziekbijlagen in dit tijdschrift gepubliceerd. In de jaren 50 en 60 werd bij elke psalm een intonatie, voorspel en twee zettingen gepubliceerd. Vanaf de jaren zeventig verschenen er bijna vijftig jaar lang bewerkingen van diverse aard bij liederen uit het Liedboek voor de Kerken. 

Bekende organisten zoals Hans van Nieuwkoop, Johan van Dommele, Bert Matter, Arie J. Keijzer, Cor Kee en Klaas Bolt schreven in opdracht van het tijdschrift orgelbewerkingen bij de psalmen en gezangen.

Gratis beschikbaar

Momenteel worden deze muziekbijlagen ingescand en gratis beschikbaar gesteld via de website van Muziek en Liturgie. Inmiddels staan er circa driehonderd bewerkingen in de database, en dat aantal zal de komende tijd nog groeien.