Muziekuitgever Joop Willemsen (85) overleden

muziekuitgever joop willemsen

Op maandag 6 oktober overleed Joop Willemsen op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amersfoort. Willemsen was jarenlang de drijvende kracht achter muziekhandel en muziekuitgeverij J.C. Willemsen in Amersfoort.

Text Example

advertentie 

Joop (J.C.) Willemsen werd in 1929 geboren in Oss waar zijn vader in de jaren dertig een muziekuitgeverij startte. Vanaf 1953 zette hij in Amersfoort Muziekuitgeverij J.C. Willemsen voort. In de Langestraat was zijn muziekhandel met geluidsdragers en een souterrain vol bladmuziek een pleisterplaats voor muziekliefhebbers.

 

Bij zijn uitgeverij verscheen veel bladmuziek voor orgel, onder anderen van Cor Kee, Jaap Niewenhuijse, Leen Schippers, Dick Sanderman en Willem van Twillert. In de tweede helft van de zestiger jaren ging Willemsen het periodiek De Orgelvriend in offset drukken, dat tot dan toe als gestencilde uitgave in het Sticht verscheen. Hij zou dat blijven doen tot aan zijn pensionering in 1994.

 

muziekuitgever joop willemse overleden
Joop Willemsen in zijn muziekhandel in Amersfoort (1994) | © foto Gerco Schaap

 

Daarna ging de uitgave van maandblad De Orgelvriend over naar Vijlbrief in Haarlem en later Boekencentrum in Zoetermeer. Zijn uitgeverij kwam, nog steeds onder het label van Muziekuitgeverij Willemsen, onder de hoede van European Music Centre. Bij het fonds, dat bij Willemsens pensionering het duizendste catalogusnummer bereikte, verschijnen nog steeds nieuwe uitgaven. De verkoop van bladmuziek werd in 1994 door Marianne van Hooren overgenomen. Zij is nog steeds gevestigd in Amersfoort.

 

Joop Willemsen werd dinsdag 14 oktober na een dienst van Woord en gebed op begraafplaats Rusthof te Leusden begraven.

 

 

© 2014 foto (top): Han Willemsen, Zeewolde