In My Father’s House – Choral Music by Philip Stopford

stopford in my father's house REGCD517

Philip Stopford (1977) is niet meer weg te denken uit de Engelse kerkmuziek. Hij is acht jaar als zijn muzikale loopbaan begint als koorjongen in Westminster Abbey in Londen.

Text Example

advertentieHij studeert vervolgens aan Keble College in Oxford. Hij is organ scholar in de kathedralen van Truro, Canterbury en Chester. In 2003 – hij is 25 – krijgt hij zijn eerste baan: Director of Music van St. Anne’s Cathedral in Belfast. Na zijn vertrek in 2010 is hij een tijdje freelance componist en dirigent en sinds 2015 is hij Director of Music in Christ Church in de stad Bronxville in de Amerikaanse staat New York.

Op de cd ‘In My Father’s House’ van het label Regent staat, net als op bijvoorbeeld een cd van Priory uit 2004 (deel 2 van de British Church Composer Series), muziek die hij heeft gecomponeerd in de verschillende plaatsen waar hij werkte. En als je deze nieuwe cd beluistert, kan je eigenlijk niet anders dan tot de conclusie komen dat Stopford in de Verenigde Staten helemaal thuis is. Zijn muziek bevat veel sentiment, is filmisch, soms dynamisch, soms voor mijn gevoel te plat. Soms heel kerkelijk, zelfs monastiek, soms meer theater. Soms hoor je muziek die zo uit de wereld van worship and praise is weggelopen.

De cd eindigt met zeven kerstliederen, die qua toonzetting en sfeer erg aan John Rutter doen denken.

De cd is opgenomen in Truro Cathedral, waar een van de beste orgels van Father Willis staat – misschien wel het mooiste orgel van Engeland. Truro Cathedral Choir zingt onberispelijk met zowel boy als girl choristers.

Bezoekers van ORGELNIEUWS willen natuurlijk weten wat daarbij het aandeel van het orgel is. Op de cd staan een paar a-capellawerken en verder muziek voor koor en orkest met veel koperblazers. Er is eventjes een orgel te horen, maar ik twijfel eraan – na herhaald luisteren met de koptelefoon – of het de Willis is die wordt bespeeld. Het zou ook een electronicum kunnen zijn. Het is alleen te horen in het extatische lied ‘Christ is our cornerstone’. Hoe lang is eventjes? Acht seconden!

 


In My Father’s House – Choral Music by Philip Stopford

Truro Cathedral Choir | BBC National Orchestra of Wales | directed by Christopher Gray

In my Father’s house; Bring us, O Lord God; Ubi caritas; Christ is our cornerstone; Love divine; The chorister prayer; Jesu, lover of my soul; O how glorious is the kingdom; Ave maris stella; Ave Maria; Stabat mater; There is no rose; A child is born in Bethlehem; What sweeter music?;  A Christmas Blessing; We three kings; Silent night; The star of kings

Regent Records – REGCD517 – 79’56 – booklet 20 p. (EN) – Prijs £ 10,00 (ca. € 12,00)

Bestellen: www.regent-records.co.uk