Na bijna zeven jaar weer een klankwisseling in allerlangzaamste orgelwerk

Akkoordwissel in John Cage’s ASLSP | beeld still YouTube

In de Sankt-Buchardikirche in Halberstadt vond zaterdag 5 september om 15.09 uur na bijna zeven jaar weer een klankwisseling plaats in de uitvoering van het werk Organ2/ASLSP (As SLow aS Possible) van John Cage. Het is pas de veertiende wisseling in de uitvoering die maar liefst 639 jaar moet duren.

Text Example

advertentieJohn Cage (1929-1992) schreef het werk in 1987 voor orgel en baseerde het op het twee jaar eerder door hem geschreven ASLSP voor piano. Een uitvoering van het stuk duurt gemiddeld genomen een uur, hoewel de componist van het tempo alleen aangeeft dat het ‘zo langzaam als mogelijk’ moet worden gespeeld.

639 jaar

De orgeluitvoering in Halberstadt is de langzaamste tot nu toe. Het project is in 2001 gestart. In 2000 was het 639 jaar geleden dat in 1361 het eerste grote blokwerkorgel werd gebouwd in de Dom van Halberstadt. Het eerste orgel met klaviatuur met twaalftoons indeling, waardoor het wordt gezien als bakermat van de moderne muziek. Daarom is de geplande duur van de uitvoering 639 jaar.

Speciaal voor deze uitvoering van Organ2/ASLSP is een een klein orgel gebouwd wat staat opgesteld in de voormalige kloosterkerk Sankt-Buchardi, waar het permanent kan klinken.

Veertiende wisseling

Voor de klankwisseling van afgelopen zaterdag werden twee nieuw pijpen bijgeplaatst (klein gis en e’). Het was de veertiende wisseling sinds de start van het project. De vorige was op 5 oktober 2013. Toen werd een 2.527 dagen durend akkoord ingezet, de langste van de voorlopig tot juli 2071 geplande wisselingen.

Livestream

De klankwisseling kon door coronabeperkingen maar door een beperkt aantal mensen worden bezocht. Via een vier uur durende livestream was het evenement ook digitaal te volgen. De wisseling vindt plaats vanaf ongeveer 3 uur en 20 minuten.

De uitvoering in Halberstadt moet nog tot het jaar 2640 duren. Voor wie niet kan wachten op het slotakkoord: er zijn ook kortere opnamen beschikbaar:

Zie ook: aslsp.org