Naar aanleiding van orgelbouwnieuws: Flentrop – slot [SCHERP]

Met grote verwondering hebben wij kennis genomen van het bericht op www.orgelnieuws.nl dat de frontpijpen van het Duke’s Hall orgel onherstelbaar beschadigd zouden zijn en daarom vervangen moeten worden door collega Flentrop.

Het front is, zoals gebruikelijk bij ons, gemaakt van een hoog tingehalte, en het grote pijpwerk heeft als extra versteviging inwendig koperen binnenvoeten. In de afgelopen 40 jaar hebben wij het nog nooit meegemaakt dat een frontpijp vervangen moest worden…

Text Example

advertentieDuke’s Hall: Sinds de bouw van het orgel zijn er twee onderhoudsbeurten door ons uitgevoerd (in 1995 en in 1999).

De heer David Titterington, hoofd van het ‘organdepartment’ (met een voorkeur voor een ander type orgel) schreef ons in 2001 dat een plaatselijke orgelbouwer wel een oogje in het zeil zou houden (deze orgelbouwer droeg, reeds vanaf de oplevering van het orgel in goed overleg met ons en Sir David Lumsden, de verantwoording voor het zogenaamde ‘klein onderhoud’ van het orgel, zoals het stemmen van tongwerken). Wij waren dan ook niet verontrust dat wij al enige tijd niets meer vernamen van deze orgelbouwer of de Royal Academy of Music niet wetende dat de heer Titterington inmiddels andere contacten onder de aandacht van de R.A.M. bracht.

Wel kregen wij daarna nog regelmatig positieve reacties binnen zoals die van Dr. Naji S. Hakim, organist/componist van de St. Trinité in Parijs (Visiting-Professor Royal Academy of Music sinds 1993): ‘Ik heb zojuist een recital gegeven op uw uitmuntende orgel in de Duke’s Hall. Ik wil u mijn vreugde delen dat ik het opnieuw heb bespeeld: het zingt, het heeft kracht, is helder en geeft mogelijkheden tot bewogen karakteristieke klanken. Met mijn beste wensen en herhaalde complimenten voor uw vakmanschap en vakkennis’.

Omdat wij nooit een klacht over verzakkingen van frontpijpen, of verdere andere klachten hadden ontvangen, heb ik na het lezen van het bericht op www.organist.nl contact opgenomen met een aantal mensen om te vragen wat er aan de hand is:

Sir David Lumsden was Principal van de Royal Academy of Music en betrokken als adviseur bij de bouw van het orgel. Hij antwoordde ons: ‘ik ben bezorgd om deze cryptische geluiden te vernemen… ik had er nog nooit van gehoord, van wie dan ook!’

Professor Curtis Price, de huidige Principal van de Royal Academy of Music antwoordde ons: ‘Hartelijk dank voor uw e-mail van 28 februari. Ik kan me uw bezorgdheid over het Cavaillé-Coll stijl-orgel in de Duke’s Hall goed begrijpen. Ik kan tevens bevestigen dat naar aanleiding van een verslag en advies, de Academy heeft besloten om reparatiewerk aan het frontpijpwerk uit te laten voeren’.

Gezien de goede banden tussen de Firma Flentrop en David Titterington heeft deze de opdracht voor dit reparatiewerk gekregen.

Peter van den Heuvel,

Van den Heuvel Orgelbouw BV, Dordrecht

Klik hier om een reactie in te sturen voor de rubriek SCHERP