Naar aanleiding van uurtje Bolsward 1 [SCHERP]

Text Example

advertentieHoe komt het toch dat iedereen een cd moet maken in Bolsward? Is dat nu zo’n bijzonder orgel? Zeker… een prachtig orgel zelfs. Maar wat is de meerwaarde ervan? We worden overspoeld met opname’s uit Bolsward, alsof er geen andere, zelfs nog mooiere instrumenten zijn. Ik weet het echt niet.

Of er wordt weer eens ‘geïmproviseerd over de psalmen of geestelijke liederen’ of er wordt een ‘instrumentale sound’ gecreëerd. Wanneer er nu eens qua werken en programmering eens iets heel anders gedaan zou worden, bijvoorbeeld een cd met louter 20e eeuwse werken, tsja, dan ben je nog redelijk origineel. Kortom: Het is alles van ’t zelfde. Het blijft me altijd weer een raadsel.

Er is meer. Veel meer zelfs. Zowel qua orgel als orgelwerken. Organisten zoals Gerben Mourik weten hun publiek altijd weer te boeien met een onbekend en meestal zeer fraai instrument. Dat geldt ook voor de muziek die hij brengt. Van grote klasse en mijns inziens staand op eenzame hoogte. Organisten: Neem daar eens een voorbeeld aan!

J.W. van Braak, Wageningen

Klik hier om een reactie in te sturen voor de rubriek SCHERP