Naar de kerst toe – Willem van Beek

Text Example

advertentieWe zitten er weer middenin, de kerstvoorbereidingen. Iedereen is op zijn manier druk bezig met het organiseren van de kerstdagen. Alle reclame die je binnenkrijgt staan in het teken van kerstinkopen doen, of het nu om een rollade of een wastafelkraan gaat, je wordt gesommeerd om juist bij die winkels je inkopen te doen.

Consumptiemaatschappij van de bovenste plank vooral met kerst. Mensen lopen met kertbomen te slepen, ze slepen tassen vol met allerlei lekkernijen om maar te kunnen kersten. Ik moet vaak lachen om wat kerst bij mensen losmaakt. Ook moeten we elkaar in familieverband ontmoeten, juist met kerst, ook al ziet men elkaar de rest van het jaar bijna niet. Ik vind het maar een vreemd wereldje die kerst.

Kerst staat ook vaak in het teken van vrede. Vrede op aarde en zo. Maar is daar wat van te merken? Of het nu in eigen land of in andere delen van de wereld is; vrede is een utopie. Zelfs in ons eigen orgelwereldje wordt er flink op los geschoten; met name op de orgelforums en digitale prikborden. Om over het onderling anderen afbranden maar niet te spreken.

Ook in de kerken en gemeenten merk je dat kerst eraan komt, de kerstboom komt in de kerk, de adventskaarsen worden ontstoken, de preken gaan over de verwachte komst van Christus en het daaraan verbonden heil. Daarbuiten zijn de verenigingen druk in de weer om hun stukje voor kerst voor te bereiden. De zangverenigingen en zanggroepen studeren hun kerstreportoire in, organisten bereiden hun orgelpartijen voor en studeren hun orgelliteratuur in voor de vieringen. Kortom alles is in rep en roer voor de kerstdagen. Ik mag misschien wel zeggen de drukste tijd van het jaar voor iedere Nederlander.

Waar je nu ook loopt je wordt hoe dan ook geconfronteerd met het feit dat kerst eraan komt, de ene gevel is nog fraaier versierd dan de andere en de ene kerstboom is bonter dan de andere. De duisternis wordt totaal verbannen. Kerst is immers het feest van het licht.

Maar wie weet er nog wat kerst inhoudt? Kwam Christus niet in een kribbe in een stal ter wereld? Als ik op mijn dakterras naar het oosten tuur dan zie ik in Lopik de grootste kerstboom ter wereld met honderden lichtjes er in. Een aantal jaren geleden reed ik bij Dordrecht en zag ik deze ‘boom’, hij scheen zelfs op deze afstand duidelijk en helder met zo´n aura van licht eromheen.

Nu weer staand op mijn dakterras komt Lied 124 LvK in mijn gedachten op: “Nu daagt het in het oosten, het licht schijnt overal”, en verder “Hij komt de volken troosten die eeuwig heersen zal”. En terwijl ik daaraan denk, zie ik tegelijk die 375 hoge kerstboom die je vanuit Dordt, en wellicht nog van verder, kunt zien schijnen.

Kerst activeert mensen wat te gaan doen, in wat voor vorm dan ook. Vrede op aarde bij mensen des welbehagens.

Ik wens een ieder een gezegende kerst toe en een verder actief zijn op 27 december en daarna. [WILLEM VAN BEEK]