Naber-orgel Hervormde Kerk Rumpt hersteld

Dertig jaar na de laatste restauratie was het Naber-orgel in de Hervormde Kerk te Rumpt opnieuw toe aan omvangrijke herstelwerkzaamheden. Onlangs werden deze afgerond door Consultare Orgelbouw en schildersbedrijf Denny Bambacht.

Text Example

advertentieHet orgel van Carl Friedrich Naber uit 1842 werd in 1986 gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen. De orgelkas en het lofwerk en het schilderwerk werden destijds buiten de restauratiewerkzaamheden gehouden. Na dertig jaar en vanwege aantasting van het lofwerk door houtworm bleek herstel weer noodzakelijk.

De orgelkas werd gerestaureerd, waarbij krimp en stuitnaden werden gerepareerd. Het lofwerk was door houtworm aangetast dat ontbrekende en aangetaste delen nieuw moesten worden bijgemaakt. Het overige lofwerk en ook de orgelkas werd tegen houtworm behandeld. Het schilderwerk werd in de bestaande kleur bijgewerkt en opgefrist door Denny Bambacht. Het verguldwerk in 24 karaats bladgoud werd uitgevoerd  door Bren de Jongh, Denny Bambacht en Jan Bambacht.

Het instrument zelf  werd door Consultare Orgelbouw onderworpen aan groot onderhoud. Het pijpwerk werd schoongemaakt en hersteld. De mechaniek werd voorzien van nieuwe, lederen stelmoeren en waar nodig nieuwe walsarmpjes, waarna ze opnieuw werd afgeregeld. De intonatie werd gecontroleerd op aanspraak en egaliteit. Het orgel werd opnieuw gestemd in de bestaande gelijkzwevende temperatuur op 435 Hz.

 

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fl. d’Amour 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur II-III
Trompet 8

Bovenwerk C-f3
Holpijp 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Roerquint 3
Woudfluit 2

Pedaal C-d1
Aangehangen

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Tremulant – inliggend, gehele werk
Ventiel

 

© 2016 beeld: Jan Bambacht