Najaarsexcursie Brabantse Orgelfederatie naar Grave, Escharen en Cuijk

Severijn-orgel Sint-Martinuskerk Cuijk | © foto Gérard van Betlehem

De Brabantse Orgelfederatie houdt haar najaarsexcursie dit jaar op zaterdag 7 oktober. Er worden die dag vier orgels bezocht in Grave, Escharen en Cuijk.

Text Example

advertentieDe start is in de Sint-Elisabethkerk te Grave waar deelnemers van 09.45 uur tot 10.00 uur kunnen inchecken. Pastoor René Aarden geeft een toelichting op het Smits-orgel 1846, waarna het wordt gedemonstreerd door Tommy van Doorn.

Escharen
Beiden doen dat eveneens bij het orgel van de Sint-Lambertuskerk in Escharen, de volgende stop van de excursie. Daar staat een in 1843 door Smits geplaats instrument (10/IaP) uit circa 1730, vermoedelijk van de hand van Johan-Jacob Brammertz.

Cuijk
Het middagprogramma speelt zich geheel af in Cuijk. Van 13.30 uur tot 14.30 uur wordt daar het Van Hirtum-orgel (1830) in de Protestantse Kerk bezocht. Henk Kooiker, adviseur bij de restauratie door Pels & Van Leeuwen in 2014, geeft een toelichting en bespeelt het orgel.

Het Severijn-orgel in de Sint-Martinuskerk (foto) is de laatste stop van de najaarsexcursie. Pieter Dirksen, titularis van het orgel, verzorgt hier een concert. De toelichting op het orgel wordt verzorgd door Johan Zoutendijk, directeur van de firma Verschueren die ook verantwoordelijk is voor de meest recente herstelwerkzaamheden aan het in eerste aanleg zeventiende-eeuwse instrument. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Cd en programmaboek
Van de orgels is een cd gemaakt waarop de drie organisten van deze excursie werken spelen die zij op 7 oktober zullen laten horen. Alle deelnemers ontvangen de cd na afloop van de excursie. De geluidsdrager is evenals het programmaboek in begrepen bij de deelnamekosten van € 20.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 26 september per mail naar excursie@brabantorgel.nl

 

© 2017 Beeld Gérard van Betlehem