Nationaal Improvisatieconcours in Orgelpark

Text Example

advertentieIn het Orgelpark in Amsterdam vindt zaterdag 10 november de vierde editie plaats van het Nationaal Improvisatieconcours. In 1999, 2001 en 2003 vond deze wedstrijd in Zwolle plaats. Bij de overstap naar Amsterdam is het concept hetzelfde gebleven. De deelnemers moeten op orgels van verschillende stijlen hun muzikale krachten meten.

De stijl van de improvisaties is niet op voorhand vastgelegd, zegt de organisatie. ,,Iedere deelnemer die muzikaal overtuigend weet te communiceren met de toehoorders maakt een kans.’’

Alle kandidaten krijgen een rapport van de jury, die bestaat uit Klaas Hoek, Jan Raas en Sietze de Vries. Zij wijzen in principe één winnaar aan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend eurie, beschikbaar gesteld door Mense Ruiter Orgelmakers in Zuidwolde. De winnaar mag in 2008 een (improvisatie)concert in het Orgelpark geven. Hij of zij wordt toegelaten tot het Internationaal Improvisatie-concours volgend jaar in Haarlem.

Het Nationaal Improvisatieconcours werd de eerste drie keer georganiseerd door Stichting Nationaal Orgelimprovisatieconcours (SNOC), die in 1999 werd opgericht. De stichting wilde de traditie voortzetten van de beroemde improvisatieconcoursen in Bolsward. De bedoeling was dat wedstrijd elke twee jaar zou plaatsvinden. In 2005 moest de SNOC om redenen van bestuurlijke aard de wedstrijd te annuleren. Het Orgelpark nam het initiatief vorig over. De SNOC is daarna opgeheven.

Adres van het Orgelpark

Gerard Brandtstraat 26,

1054 JK Amsterdam

© 2007 www.orgelnieuws.nl