Nationaal Orgelimprovisatieconcours 2005

Text Example

advertentieOp 3 september 2005 vindt het vierde concours van de Stichting Nationaal Orgelimprovisatieconcours plaats.

Wedstrijdinstrumenten zijn het vierklaviers mechanische barokorgel in de Grote Kerk en een drieklaviers harmonium met pedaal uit de late 19de eeuw in de Onze Lieve Vrouwe-Basiliek in Zwolle (het Maarschalkerweerd-orgel in de Basiliek is niet bruikbaar wegens revisie van het instrument). Het harmonium is van het merk Mason & Hamlin (‘de Rolls-Royce onder de pedaalharmoniums’) en verkeert in uitmuntende conditie.

Het concours wordt afgesloten met een concert op de gerestaureerde en uitgebreide beiaard van de Basiliek, met op het programma nieuwe Nederlandse beiaardmuziek.

Een belangrijk kenmerk van de wedstrijden van de SNOC is dat het er eerst en vooral om gaat dat de deelnemers hun muzikaliteit bewijzen. Dat is belangrijker dan het tonen van vaardigheid als orgeldemonstrator of als imitator van andermans muziek of stijl. Dat deelnemers aan de wedstrijd hun kunstambacht beheersen, nemen we graag aan – we zijn er juist benieuwd naar wat voor muzikale gebouwen op die basis opgetrokken kunnen worden, welke verhalen de deelnemers weten te vertellen, hoe ze de omstandigheden daarbij naar hun hand zetten, wat de kwaliteit is van de smaak waarmee ze de door hen gekozen stijl gebruiken.

De prijs bestaat uit twee delen: de winnaar van het concours krijgt automatisch toegang tot het Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem in 2006; tevens krijgt hij of zij een geldbedrag ter grootte van 1000 euro. Deze prijs is gesponsord door de hoofdsponsor van de SNOC: Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde (Groningen).

SNOC

© Foto: Dick Sanderman-2004