Nationaal Orgelmuseum voegt schilderij Johannes Bosboom toe aan collectie

Johannes Bosboom, Interieur van de Oude Kerk te Delft (1855) | © foto Nationaal Orgelmuseum

Het Nationaal Orgelmuseum heeft onlangs een schilderij van Johannes Bosboom (1817-1891) aan zijn collectie toegevoegd. Het kunstwerk, waarop het Niehoff-orgel in de Oude Kerk te Delft is afgebeeld, was jarenlang eigendom van een particulier in Schotland.

Text Example

advertentieDankzij een gift van de Stichting Vrienden van het Nationaal Orgelmuseum kon het schilderij worden aangekocht via een Nederlandse kunsthandelaar.

Aanwinst

Directeur Wilma Seijbel: ‘Het werk vormt een absolute aanwinst voor ons museum. We hadden al een schilderij in onze collectie dat gemaakt is ‘naar Bosboom’’ maar kunnen daar nu een schilderij aan toevoegen dat zeker door hem vervaardigd is.’

Johannes Bosboom, Interieur van de Oude Kerk te Delft (1855) | © foto collectie Nationaal Orgelmuseum

Johannes Bosboom was een schilder en aquarellist die zich specialiseerde in kerkinterieurs. Hij wordt wel beschouwd als voorloper van de Haagse School. Zijn aquarellen en schilderijen kenmerken zich door verstilde kerkinterieurs waarin mensen in zeventiende-eeuwse kledij figureren. Werk van Bosboom bevindt zich onder meer in de collectie van het Rijksmuseum.

Niehoff

Het schilderij is waarschijnlijk in 1855 gemaakt, een jaar voordat het Niehoff-orgel in Delft werd afgebroken. Bosboom zal het ‘naar leven’ geschilderd hebben, zoals hij vaker deed. Zijn werk is daarmee van bijzondere kunsthistorische waarde.

Met de nieuwe aanwinst heeft het museum opnieuw een stuk aan zijn Niehoff-collectie toegevoegd. Eerder dit jaar schonken de nazaten van Maarten Albert Vente al een frontpijp van deze belangrijke zestiende-eeuwse orgelmaker.

Het schilderij is inmiddels te zien in het museum.