Nationale Orgeldag 2023 van start in Delft

Het Bätz-orgel in de Nieuwe Kerk in Delft | beeld archief ORGELNIEUWS

Op zaterdag 9 september 2023 vindt alweer voor de 22e keer de Nationale Orgeldag plaats. Op deze dag, die samenvalt met Open Monumentendag, zijn in tal van kerken in Nederland orgels te bewonderen, te beluisteren en soms ook te bespelen. De officiële aftrap vindt dit jaar plaats in Delft.

Text Example

advertentieIn de Nieuwe Kerk zal burgemeester Marja van Bijsterveldt het openingswoord verzorgen. Daarna zullen Wim van der Ros en Robert Helder spreken over klinkend erfgoed, en Christo Lelie een kort referaat houden over de orgelpracht van Delft.

De bijeenkomst begint om 10.30 uur en wordt uitgebreid muzikaal omlijst door Bas de Vroome op het Bätz-orgel uit 1840, met werken van onder andere Mathias, Bach, Haydn en Schuurman.

Aansluitend, vanaf 11.30 uur, wordt het Hemony-carillon van de Nieuwe Kerkstoren bespeeld door stadsbeiaardier Henk Groeneweg.

Orgelwandeling

‘s Middags is er vanaf 12.00 uur een orgelwandeling langs verschillende kerken in de Delftse binnenstad. Het programma ziet er als volgt uit:

In de Oude Kerk zullen Codarts-studenten Steven Knieriem en Vincent de Ridder de beide Witte-orgels (het hoofdorgel uit 1857 en het noordbeukorgel uit 1873) bespelen. Arno de Ligt van Van Rossum Orgelbouw zal aansluitend het een inkijkje geven in het 18e-eeuwse kabinetorgel en een klankdemonstratie geven.

De wandeling gaat vervolgens naar de Waalse Kerk, die tegenwoordig onderdeel van Museum Het Prinsenhof. Om 13.15 uur presenteert Christo Lelie hier het Witte-orgel uit 1869 met ‘Engelse orgelmuziek in een Franse kerk op een Nederlands orgel’. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

orgel waalse kerk delft
Het Witte-orgel (1869) in de Waalse Kerk te Delft | © orgelfoto.nl

Om 14.15 uur verwelkomt Willemijn Roodbergen bezoekers bij ‘haar’ orgel in de Evangelisch Lutherse Kerk. Op het Van Oeckelen-orgel uit 1889 speelt zij een gevarieerd programma speelt met muziek van onder anderen Karg-Elert, De Jong, Reger en Willscher.

Om 15.15 uur wordt de Oud-Katholieke Kerk van de H.H. Maria en Ursula bezocht. Hier bouwde  C.G.F. Witte in 1867 een nieuw orgel in een oude kas. Christo Lelie zal een toelichting geven bij het orgel samen met fluitiste Riëtte Beumer een klein concert geven.

Het afsluitende concert van de Nationale Orgeldag in Delft vindt plaats om 16.00 uur in de Maria van Jessekerk. Petra Veenswijk bespeelt daar het drieklaviers Maarschalkerweerd-orgel met een geheel Frans-romantisch programma. 

De Orgelvriend, de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici en Orgelnieuws ondersteunen deze orgelwandeling. Een uitgebreid programmaboekje, met daarin alle orgels die op deze dag in Delft bezocht worden en de te spelen programma’s, is gratis verkrijgbaar in de kerken die bezocht worden.

Nationale Orgeldag

Nationale Orgeldag heeft als doel zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met het orgel als bijzonder muziekinstrument in zowel culturele als ambachtelijke zin. Vooral wie niet als vanzelf in contact komt met het instrument, maar ook voor orgelliefhebbers die hun blik op het diverse Nederlandse orgellandschap willen verbreden.

Activiteiten

Op de website nationaleorgeldag.nl zijn divere lokale activeiten op deze dag te raadplegen en aan te melden.