Nationale Orgeldag 2024 van start in Leiden

leiden willis orgel hooglandse kerk
Willis-orgel Hooglandse Kerk Leiden | © beeld ORGELNIEUWS

Op zaterdag 14 september 2024 wordt voor de 23e maal Nationale Orgeldag gehouden. Op de dag die samenvalt met Open Monumentendag zullen tal van orgels in het land te zien, te beluisteren en soms te bespelen zijn. De officiële aftrap voor de dag wordt dit jaar gegeven in de Hooglandse Kerk in Leiden.

Text Example

advertentieDe openingsbijeenkomst vindt ’s morgens plaats met onder meer een bespeling van het De Swart/Van Hagerbeer-orgel door titularis Willeke Smits. Aansluitend is er langs een aantal Leidse binnenstadskerken een orgelwandeling die eindigt in de Hooglandse Kerk waar Smits het slotconcert geeft op het Willis-orgel.

Klinkend Erfgoed

Nationale Orgeldag valt onder verantwoordelijk van Stichting Klinkend Erfgoed Nederland. Het thema dit jaar van Open Monumentendag en Nationale Orgeldag is ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. De orgelwandeling wordt mogelijk gemaakt door ORGELNIEUWS, Stichting De Orgelvriend, en de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici. 

Activiteiten

Meer informatie is beschikbaar op de website nationaleorgeldag.nl. Plaatselijke activiteiten kunnen daar nu al worden aangemeld en zullen in de aanloop naar 14 september te raadplegen zijn.