Nationale Orgeldag officieel geopend in Rhenen

Text Example

advertentieDe Nationale Orgeldag werd dit jaar geopend in de Cunerakerk in Rhenen. Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen de verrichtte de officiële openingshandeling. De manifestatie werd onder andere opgeluisterd met een lezing, orgelmuziek en een cd-presentatie.

De Nationale Orgeldag valt samen met de zaterdag van de jaarlijkse Open Monumentendag en heeft als doel een grote publiek kennis te laten maken met het orgel. De plaatselijke invulling van de Nationale Orgeldag is in handen van lokale en regionale orgelkringen, verenigingen, stichtingen en kerken. Dit jaar werd landelijke openingsmanifestatie georganiseerd door Stichting Musica Cunera te Rhenen in samenwerking met de Vereniging Nederlands Platform voor Orgelkunst en -cultuur (VNPO), initiatiefnemer van de Nationale Orgeldag.

In Rhenen werden de bezoekers welkom geheten door Wim van der Ros (VNPO) waarna Cees van der Poel een lezing hield over ‘De orgelbouw na de Tweede Wereldoorlog’. Het Van Vulpen-orgel werd bespeeld door Gert van der Vliet, Gert-Jan Schipper, Arno van Wijk en Wilfred Folmer in werk van Boëly, Mendelssohn, Walcha en Schumann.

Arno van Wijk presenteerde zijn nieuwe cd die hij op het in 2010 gerestaureerde Van Vulpen-orgel in Rhenen opnam. Bob van Stempvoort, titularis van de Cunerakerk, kreeg het eerste exemplaar van de overhandigd. Tijdens de bijeenkomst werd door een vertegenwoordiger van de plaatselijke Rabobank een cheque uitgereikt voor de restauratie van het orgel. Voor en na de opening konden bezoekers in de kerk terecht bij een aantal stands met cd’s en bladmuziek en de presentatie van orgelmakerij Van Vulpen.


© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie www.orgelfotografie.nl