Nederlandse orgelcultuur op Duitse radio

Text Example

advertentieOp initiatief van de Duitse programmamaker Michael Arntz heeft in de onlangs een reeks interviews plaatsgevonden met Nederlandse organisten, organologen en medewerkers van Flentrop Orgelbouw voor een radiodocumentaire over het Nederlandse orgellandschap. De documentaire wordt 11 november uitgezonden bij de Duitse omroep Deutschlandfunk.

Arntz wil met de documentaire aan onze Oosterburen laten zien hoe bijzonder het Nederlandse orgellandschap en de Nederlandse orgelcultuur door de eeuwen heen altijd geweest zijn en hoe karakteristiek deze cultuur in al zijn verscheidenheid nog steeds is. De vele invloeden, de grote verscheidenheid aan instrumenten en de ongehoord goede staat van de meeste historische instrumenten na de ‘restauratiehoos’ die in de 50-er jaren van de vorige eeuw een aanvang genomen heeft.

Michael Arntz, die zelf een groot liefhebber van de Nederlandse orgelcultuur is en de Nederlandse taal uitstekend beheerst, voerde onder meer gesprekken met Ton Koopman, Leo van Doeselaar (in het Concertgebouw), Piet Kee (Orgelfestival Haarlem), Peter van Dijk, Johan Luijmes (Orgelpark), Sytze de Vries en de broers Euwe en Sybolt de Jong.

De documentaire ‘Königinnen-Reich. Streifzüge durch die niederländische Orgellandschaft’ (Koninginnenrijk. Zwerftocht door het Nederlandse orgellandschap) wordt door Deutschlandfunk op 11 november tussen 15.05 en 16.00 uur uitgezonden.

Meer info:

www.dradio.de/dlf/vorschau/

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl