Negen finalisten in eindronde Ambitus Orgelconcours in Laurenskerk Rotterdam

Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam | © fotografie Gérard van Betlehem

Zaterdag 7 september 2019 vindt in Rotterdam de finale plaats van het tweede Ambitus Orgelconcours. Negen jonge deelnemers, verdeeld over drie categorieën zullen de eindronde spelen op zowel het transept- als het hoofdorgel van de Laurenskerk.

Text Example

advertentieDe tweede editie van het concours voor jonge talentvolle organisten is begin dit jaar van start gegaan. Deelnemers zijn ingedeeld in de categorieën jongeren tot 15 jaar (A), amateurs van 15 tot en met 20 jaar (B) en conservatoriumstudenten (C).

Eerste twee rondes

De eerste twee rondes werden in februari, maart en mei gespeeld in de Goede Herderkerk in Rotterdam-Schiebroek, de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois en de Grote of Sint-Janskerk te Schiedam. Voor categorie A bleef het bij een ronde, categorie C speelde in juni bovendien een derde ronde op het orgel van De Doelen (Rotterdam).

Finalisten

Uit elke categorie wisten drie deelnemers de finale te bereiken:

A – Thirsa Brokking, Leanne Pul en Casper Struijk
B – Auke Kieviet, Steven Knieriem en Jaap de Vos
C – Francesca Ajossa, Diederik Blankesteijn en Rik Melissant

Orgelwerken

Zaterdag spelen ze op de orgels van de Laurenskerk werk van Bach, Vierne, Lemckert, Monnikendam, Italiaanse orgelwerken van rond 1600 en keuzewerken uit verschillende (stijl)perioden.

Samenspel is een belangrijk onderdeel van het concours dat samen met Codarts Rotterdam, Hogeschool Voor Kunsten, wordt georganiseerd. Daarom wordt aan de finale ook meegewerkt door een koperkwartet samengesteld uit studenten van Codarts.

De jury bestaat uit Leo van Doeselaar (voorzitter), Wolfgang Baumgratz, Jan Hage en Theo Jellema.

Programma

Het programma voor de finale begint van 09.00 uur tot 10.00 uur met de eindronde van categorie A. Van 10.00 uur tot 11.00 uur spelen de amateurorganisten van 15 t/m 20 jaar uit categorie B. De orgelstudenten (C) zijn tussen 12.15 uur en 14.10 uur aan de beurt. De winnaars worden naar verwachting om 15.00 uur bekend gemaakt.

De finale is gratis toegankelijk.