Negende editie Schnitgerfestival Groningen van 19 tot en met 22 oktober

orgel martinikerk groningen
Het orgel in de Martinikerk te Groningen

Van 19 tot en met 22 oktober 2023 zal het Schnitgerfestival plaatsvinden in de stad Groningen. Deze negende editie staat in het teken van muziek uit de Hanzeperiode. 

Text Example

advertentieHet festival zal zich afspelen rond de historische orgels in de stad, met name de instrumenten van orgelmaker van Schnitger, wiens naam onlosmakelijk verbonden is met Groningen. Het festival wordt om het jaar gehouden, afgewisseld met het Internationale Martini Orgelconcours Groningen. De organisatie is in handen van Stichting Groningen Orgelstad.

Programma

Het programma omvat diverse concerten, een excursie, een masterclass, cross-over producties en een stedelijke cantatedienst. Muziek uit de Hanzeperiode zal als een rode draad door het programma lopen, met werken van componisten zoals Scheidemann, Telemann, Buxtehude en Sweelinck.

Het thema keert ook terug in een Hanze-stadswandeling, een Schnitger-expositie in de Akerk, en  een speciaal voor het festival gemaakte animatiefilm over de orgelbouw in de Hanzeperiode.

Artiesten

Tevens zullen artiesten uit Hanzesteden optreden tijdens het festival. Er zijn concerten met de organisten Anne-Gaëlle Chanon, Pieter-Jelle de Boer, Vincent van Laar en Eeuwe Zijlstra. Bovendien zal blokfluitiste Lucie Horsch samen met het Luthers Bach Ensemble te beluisteren zijn, en zullen er optredens zijn van het Hanse-Ensemble en het NDR-Vokalensemble uit Hamburg, dat tijdens het slotconcert onder leiding van Klaas Stok zal staan.

Cross-over

Cross-overs zijn er met jazz van Klatwerk3, een jeugdvoorstelling en de vertoning van waddenfilm Silence of the Tides, waarbij de ‘silence’ wordt verklankt door orgelmuziek. 

Het Schnitgerfestival duurt van donderdag 19 tot en met zondag 22 oktober 2023. Meer informatie en toegangskaarten op schnitgerfestival.nl